Доступність посилання

ТОП новини

МОЗ: Україна не веде жодних переговорів щодо закупівлі російської вакцини від COVID-19


На початку жовтня Віктор Медведчук попросив у Володимира Путіна надати Україні російську вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 і заявив, що вже випробував цю вакцину на собі.
На початку жовтня Віктор Медведчук попросив у Володимира Путіна надати Україні російську вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 і заявив, що вже випробував цю вакцину на собі.

Україна не веде жодних переговорів на державному рівні щодо закупівлі та отримання російських вакцин проти коронавірусу SARS-CoV-2, повідомляє Міністерство охорони здоров’я 21 жовтня.

Як пояснюють у міністерстві, в Україні ліки та вакцини допускаються до використання тільки після державної реєстрації, окрім тих, які готуються в аптеках. Екпертизу ліків, на підставі яких вони утримують державну реєстрацію, здійснює Державний експертний центр МОЗ. Крім того, право на спрощену реєстрацію мають ліки, які вже зареєстровані в Сполучених Штатах, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та централізовано в Євросоюзі.

Читайте також: Навіщо Путін «вакцинував» Медведчука?

«Наразі заяв щодо державної реєстрації російської вакцини Гам-КОВИД-Вак у встановленому порядку від жодних суб’єктів не надходило. Окрім того, за наявною інформацією, цей продукт так само не проходив експертизу та реєстрацію в компетентних органах США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади чи ЄС, що фактично унеможливлює його закупівлю та використання в Україні. Тому будь-які припущення щодо можливих переговорів чи розгляду російських вакцин як предмету для закупівлі чи отримання не мають під собою жодного підґрунтя на законодавчому рівні», – стверджують у міністерстві.

Крім того, нагадує відомство, Україна є членом ініціативи COVAX, в рамках якої отримає вакцини фірми AstraZeneca та Novavax безоплатно або за цінами, нижчими за ринкові.

Читайте також: Вакцина від COVID-19: коли буде в Україні і як швидко буде подолано пандемію

6 жовтня лідер партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук зустрівся в столиці Росії Москві з російським президентом Володимиром Путіним. Під час розмови Медведчук попросив у Путіна надати Україні російську вакцину від коронавірусної хвороби COVID-19 і заявив, що вже випробував цю вакцину на собі.

Медичні експерти ставили під сумнів безпечність та ефективність російської вакцини Sputnik V, оскільки третя фаза випробувань наразі не завершена.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG