Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС відреагували на агітацію депутатів «Єдиної Росії» в Луганську


За словами речника МЗС, проконтролювати результати «підтримки» «Єдиної Росії» на окупованому Донбасі буде фактично неможливо
За словами речника МЗС, проконтролювати результати «підтримки» «Єдиної Росії» на окупованому Донбасі буде фактично неможливо

Агітацію російських депутатів в окупованому Луганську Міністерство закордонних справ України розглядає як цілеспрямовану політику на підрив мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту. Про це в коментарі Радіо Свобода заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

«ЗМІ поширюють інформацію про участь представників російської партії «Єдина Росія» в так званому «форумі громадян Росії» в окупованому Луганську. Вони агітують українців із нав’язаними російськими паспортами голосувати на виборах до Державної думи РФ. Очевидно, що падіння рейтингів російської провладної сили на тлі важкої епідемічної ситуації в Росії намагаються компенсувати за рахунок мешканців українських окупованих територій. Такий собі крок політичного відчаю», – повідомив Ніколенко.

За його словами, проконтролювати результати «підтримки» «Єдиної Росії» буде фактично неможливо. Це, в свою чергу, поставить під сумнів легітимність російського виборчого процесу.

«Розглядаємо агітаційну діяльність російських депутатів в окупованому Луганську та триваючу незаконну паспортизацію як цілеспрямовану політику на підрив мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, черговий демонстративний приклад відходу Росії від своїх зобов'язань в рамках Мінських домовленостей та підсумків Паризького саміту лідерів Нормандської четвірки. Вчергове закликаємо наших громадян не брати участь в протиправних російських плебісцитах», – додав Ніколенко.

Президент Росії Володимир Путін 2019 року підписав указ, який дозволив у спрощеному порядку надавати громадянство Росії мешканцям контрольованої російськими гібридними силами частини Донбасу, а в подальшому ще кілька разів полегшував цей процес. Такі дії Кремля викликали протест Києва і засудження з боку міжнародних партнерів України.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG