Доступність посилання

ТОП новини

У більшості областей України запроваджують надзвичайний стан: що це означає?


За словами Олексія Данілова, запроваджені заходи не позначаться «радикально» на повсякденному житті
За словами Олексія Данілова, запроваджені заходи не позначаться «радикально» на повсякденному житті

Рада національної безпеки і оборони схвалила запровадження надзвичайного стану в усіх областях, окрім Донецької та Луганської. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу 23 лютого.

Він уточнив, що сьогодні виступатиме у Верховній Раді, яка має затвердити це рішення.

«На всій території нашої країни, крім Донецької та Луганської областей, буде запроваджено надзвичайний стан залежно від території, залежно від того, наскільки будуть вважати доцільним проведення тих чи інших речей, які виписані згідно з нашим законодавством про правовий режим надзвичайного стану. Обласні комісії, до яких входитимуть представники всіх органів державної та місцевої влади, будуть приймати ті чи інші рішення», – повідомив він.

Читайте також: МВС запроваджує «додаткові режимні обмеження» в прикордонних районах

Данілов пояснив, що додаткові заходи можуть передбачати посилення охорони громадського порядку та критичних об’єктів, обмеження певного руху транспорту, додатковий огляд транспорту, перевірку документів у громадян.

«Тобто це питання, які є превентивними для того, щоб у країні зберігався спокій, працювала наша економіка і наша країна», – додав секретар РНБО.

При цьому, як він зазначив, у Донецькій та Луганській областях діє окремий правовий режим: «там надзвичайний стан не вводиться, на превеликий жаль, він там ведений вже давно, з 2014 року».

Читайте також: Львівська міськрада на позачерговій сесії засудила дії Кремля

За словами Данілова, запроваджені заходи не позначаться «радикально» на повсякденному житті.

На уточнення журналістів секретар повідомив, що надзвичайний стан, за законом, триватиме 30 днів, за погодженням із парламентом президент може його подовжити.

Надзвичайний стан

Рада національної безпеки і оборони України схвалила 23 лютого запровадження надзвичайного стану в усіх областях, окрім Донецької та Луганської (де діє окремий правовий режим з 2014 року).

Це рішення підтримала Верховна Рада.

Надзвичайний стан​, згідно з законом, запроваджується окремим указом президента, на 30 днів, за погодженням із парламентом президент може його подовжити, але не більше ніж на 30 діб.

Надзвичайний стан передбачає:

  • встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборону проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборону страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.
Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG