Доступність посилання

ТОП новини

Напади на активістів: поліція Дніпропетровщини стверджує, що розслідує справи


Акція «Активісти не мішень», Дніпро 27 вересня 2018 року
Акція «Активісти не мішень», Дніпро 27 вересня 2018 року

Поліція Дніпропетровщини розслідує кримінальні провадження за фактами нападів на громадських активістів. Про це Радіо Свобода повідомили в п’ятницю в Головному управлінні Національної поліції в Дніпропетровській області у відповіді на інформаційний запит.

За даними поліції, справи перебувають у провадженні слідчих органів Головного управління Нацполіції в області.

Зокрема, справу, відкриту через підпал автомобіля громадського активіста Геннадія Кириченка розслідує Шевченківський районний відділ поліції Дніпра (частина 2 статті 194 Кримінального кодексу України – умисне знищення або пошкодження майна).

Геннадій Кириченко
Геннадій Кириченко

Справа щодо нападів на громадського активіста, редактора інтернет-видання «ЗОВ» Всеволода Новохатька («умисне легке тілесне ушкодження») та адвоката Андрія Верби («хуліганство, умисне заподіяння ушкоджень захиснику») знаходиться у слідчому відділі міської поліції.

«Досудове розслідування у вищезазначених кримінальних провадженнях триває, проводяться усі необхідні слідчі (розшукові) та негласні слідчі (розшукові) дії, направлені на швидке, повне та неупереджене дослідження всіх обставин кримінального правопорушення», – йдеться у відповіді.

Читайте також: Справу побитого журналіста передають в інший слідчий орган через неефективне розслідування

Водночас, посилаючись на таємницю слідства, в поліції відмовились повідомити більш детальні відомості щодо цих справ, зокрема, прокоментувати нещодавні заяви самих потерпілих.

21 листопада троє потерпілих дали прес-конференцію, де заявили, що розслідування їхніх справ гальмується слідчими. Зокрема, Андрій Верба повідомив, що з його кримінального провадження «зникли зразки крові» людини, яка на нього напала. Геннадій Кириченко зауважив, що, окрім двох опитувань його самого і двох осіб, на яких він вказав, в розслідуванні його справи «нічого не робилось», а Всеволод Новохатько зазначив, що з його справи «зникли всі відеозаписи з місця нападу».

Читайте також: Замах на життя активіста на Дніпропетровщині: «Хто замовив Малімонова?»​

27 вересня 2018 року в Дніпрі активісти у рамках всеукраїнської акції «Мовчання вбиває» пікетували обласну поліцію через «зволікання з розслідуваннями нападів» на колег. За словами учасників, за останній рік в Україні вчинено понад 50 нападів на активістів.

У Дніпрі, зокрема, потерпілими від нападів є Всеволод Новохатько, якого невідомі побили біля його будинку, та Кирило Дороленко, якого побили в райвіділку поліції, заявляли учасники акції.

XS
SM
MD
LG