Доступність посилання

ТОП новини

НАТО має збільшити присутність у Чорноморському регіоні – Юкнявічене


Раса Юкнявічене вважає, що НАТО має звернути увагу на «анексію Росією Азовського моря»
Раса Юкнявічене вважає, що НАТО має звернути увагу на «анексію Росією Азовського моря»

Північноатлантичному альянсу варто розглянути можливість збільшення своєї військової присутності в Чорноморському регіоні, вважає сенаторка Сейму Литви, колишня президентка Парламентської асамблеї НАТО і міністр оборони Литви з 2008 по 2012 рік Раса Юкнявічене. Таку думку вона висловила в ефірі Радіо Свобода.

За словами Юкнявічене, для Росії акваторія Чорного і Азовського морів має стратегічне військове значення.

«Стратегічна мета Росії така, щоб мати контроль над регіоном, а Крим якраз дуже зручне місце. Так само, до речі, як Калінінградська область для Балтійського моря. Так само, як Кольський півострів на Півночі, і Сирія для Середземного моря, щоб контролювати принаймні східну частину Середземного моря», – пояснює вона.

Юкнявічене, яка була заступницею голови Парламентської асамблеї НАТО і очолювала цей орган протягом місяця восени 2018 року, вважає, що у посиленні військової присутності НАТО має бути зацікавлена не лише Україна, а й інші держави, які мають вихід до Чорного моря.

«Якби мене хтось у НАТО питав, чи варто укріплювати військову присутність НАТО, адже й Румунія, і Болгарія, і Туреччина є членами НАТО і державами цього регіону, я б порадила: звісно, там могло б з’явитися більше кораблів», – вважає політик.

Читайте також: У захопленні українських кораблів брали участь двоє колишніх співробітників СБУ – Фролов​

Вона також висловила впевненість, що Альянс має звернути увагу на «анексію Азовського моря».

«Я кажу не про юридичний термін Анексії, але про політичний, коли цей регіон – Маріуполь, інші частини, які належать Україні – вже фізично окупований російськими військовими, а інша частина зараз анексується крок за кроком, коли ведеться блокада цього моря», – зазначила політик.

Раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що Росія фактично блокує українські порти в Маріуполі і Бердянську.

У НАТО, своєю чергою, відповіли на заклик президента України Петра Порошенка посилити військову присутність на Азові. Речниця Альянсу Оана Лунгеску заявила, що НАТО вже має свої кораблі в Чорноморському регіоні.

Раніше таке посилення пропонував і голова Верховної Ради країни Андрій Парубій.

25 листопада російські прикордонники ФСБ у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі. Шістьох українських військових поранено, двоє у важкому стані (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

Росія звинувачує затриманих українських моряків у «незаконному перетині державного кордону». Українська прокуратура визнала їх військовополоненими.

26 листопада, після подій у Керченській протоці Верховна Рада ухвалила запровадження з 26 листопада воєнного стану у низці областей України.

XS
SM
MD
LG