Доступність посилання

ТОП новини

Російські правоохоронці забрали Навального


Олексій Навальний та його дружина Юлія в літаку, 17 січня 2021 року
Олексій Навальний та його дружина Юлія в літаку, 17 січня 2021 року

Російські правоохоронці забрали опозиціонера Олексія Навального, який повернувся до Росії. Його адвокату не дозволили піти разом з ним. Правоохоронці пояснили, що юристка уже «пройшла прикордонний контроль».

Речниця Кіра Ярмиш повідомила, що незрозуміло, «у якому статусі і куди забрали» Навального.

Олексій Навальний залишив Росію 22 серпня 2020 року – його в стані коми перевезли на лікування до Берліна після отруєння бойовою нервово-паралітичною речовиною «Новачок».

17 січня опозиціонер вилетів з Берліна до Москви. Літак приземлився в аеропорту «Шереметьєво» поблизу столиці Росії Москви, хоча спершу мав прибути до аеропорту «Внуково». Там збиралися прихильники Навального. Декількох з них затримали правоохоронці.

На «Шереметьєво» перенаправили й кілька інших рейсів, які мали приземлитися в аеропорту «Внуково». Згодом дорогу із «Внуково» перекрили правоохоронці.

Російський опозиціонер після прибуття до Росії збирався поїхати з аеропорту додому.

Федеральна служба виконання покарань Росії заявляла, що має намір затримати Навального, який був оголошений нею в розшук за підозрою в невиконанні зобов’язань, пов’язаних із його умовним терміном. ФСВП направила клопотання до суду про заміну умовного терміну Навального на реальний.

Крім того, йшлося про порушення кримінальної справи проти Навального за статтею про шахрайство, проте неясно, оголошувався він у цій справі в розшук і чи може бути затриманий.

Навальний був отруєний 20 серпня. Німецькі експерти й фахівці з інших країн знайшли в його організмі сліди отруйної речовини з групи «Новачок». Російський опозиціонер лікувався, а потім проходив реабілітацію в Німеччині. Він стверджує, що до отруєння причетна російська влада, а отруїли його, ймовірно, співробітники ФСБ.

Розслідування Bellingcat і низки ЗМІ, опубліковане в грудні, вказує на причетність російських спецслужб до отруєння. Влада Росії це заперечує.

XS
SM
MD
LG