Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба повідомив ЄС та НАТО про дії Угорщини під час місцевих виборів в Україні


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (праворуч) разом із угорським колегою Петером Сійярто, червень 2020 року
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (праворуч) разом із угорським колегою Петером Сійярто, червень 2020 року

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив представників Європейського союзу і НАТО про дії угорських високопосадовців під час місцевих виборів 25 жовтня. Про це він повідомив під час онлайн-брифінгу 29 жовтня.

Кулеба нагадав про те, що у відповідь на незаконну агітацію Київ заборонив в’їзд двом угорським дипломатам.

«В дипломатії заборона на в’їзд, ще й для високопосадовця іншої країни – це більш ніж жорсткий крок у відповідь. Це був обмін першими голами. Обмін другими голами відбувся в тому, що мій колега (голова МЗС Угорщини – ред.) Петер Сійярто зробив ці заяви про європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Я поінформував наших колег у Європейському союзі та в НАТО про поведінку Угорщини. Я вважаю, що втручання у внутрішні справи дружньої сусідньої країни не личить поважному члену таких організацій, як ЄС та НАТО. Тому 2:2, гра завершується, але турнір продовжується», – заявив він.

Читайте також: Партія угорців України в облраді Закарпаття буде, але не через агітацію з Будапешту – експерт

Кулеба вказав на те, що Київ і Будапешт протягом тривалого часу працювали над відновленням довіри у своїх відносинах. Цьому передувала певна напруга через скандал із видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті і незгоду Угорщини з українським освітнім законодавством. Попри це, зазначає міністр, дві країни досягли певного поступу: Угорщина не ветувала надання Україні статусу партнера розширених можливостей в НАТО, а також надала допомогу в боротьбі з пандемією коронавірусу на Закарпатті.

«Але потім ми зайшли в процес місцевих виборів і, на жаль, наші угорські колеги вирішили трошки поагітувати за угорську партію в Закарпатті на цих виборах. Відповідно до законодавства України, подібна агітація є забороненою категорично, без жодних винятків. Ми неодноразово, коли фіксували факти такої агітації, попереджали угорських колег утримуватися від таких кроків у подальшому, на жаль, нас не почули. Квінтесенцією всього цього процесу став день голосування, коли високопосадовці вдалися до прямої агітації в день виборів і цим порушили українське законодавство», – сказав міністр.

Тим не менш, зазначив він, Київ готовий до подальшого діалогу з сусідньою державою за умови взаємної поваги.

«Попри цей кричущий випадок, дипломатія – це гра в довгу, і ми готові рухатися далі у відносинах із Угорщиною, у розв’язанні тих проблем, які є. Але виключно на основі принципів взаємної поваги та з повагою до національних інтересів країни. Ті ж, хто хочуть продовжувати цей стан сварки між сусідніми країнами, перебувають на іншому боці барикад, і ми будемо рішуче протидіяти будь-яким спробам підважити український суверенітет і ігнорувати українські інтереси», – стверджує Кулеба.

Читайте також: МЗС спільно з партнерами шукатиме рішення «серйозної проблеми», створеної рішенням КСУ – Кулеба

26 жовтня стало відомо, що Україна заборонила в’їзд двом високопосадовцям з Угорщини за агітацію на місцевих виборах у Закарпатській області. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив тоді, що Київ також ініціював заборону на в’їзд декільком угорцям, які втручалися у внутрішні справи України під час передвиборчої кампанії. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав це рішення «абсурдним».

Того ж дня МЗС повідомило, що запросило посла Угорщини Іштвана Ійдярто, якому вручило ноту протесту «у зв’язку з фактами політичної агітації угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах України 25 жовтня 2020 року».

Зранку 25 жовтня, в день місцевих виборів в Україні, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах конкретну партію – Партію угорців України.

Міністерство закордонних справ України розцінило заяву міністра Сійярто як «пряме втручання у внутрішні справи».

XS
SM
MD
LG