Доступність посилання

ТОП новини

ООН визнала затримання журналіста Ігоря Лосіка порушенням міжнародного права


Ігор Лосік, архівне фото
Ігор Лосік, архівне фото

Робоча група ООН зі свавільних затримань визнала, що уряд Білорусі порушив міжнародне право в частині прав людини, ув’язнивши журналіста Ігоря Лосіка.

Відповідаючи на звернення правозахисної організації Freedom Now і міжнародної юридичної фірми Dechert LLP до суду, ООН дійшла висновку, що «арешт і затримання пана Лосіка ґрунтувалися виключно на його журналістській діяльності та реалізації ним свободи слова».

«Ми вітаємо рішення робочої групи… На жаль, Ігор лише один із багатьох журналістів у вʼязниці в країні, яка неодноразово використовувала судову систему для покарання за інакомислення. Ми закликаємо уряд виконати рішення Робочої групи та негайно звільнити Лосіка», – сказав юридичний офіцер Freedom Now Адам Ледмат.

До арешту Ігор Лосік працював консультантом білоруської служби Радіо Свобода та керував інформаційним телеграм-каналом «Білорусь головного мозку». Під час президентських виборів у Білорусі у 2020 році це був другий за популярністю Telegram-канал у країні.

25 червня 2020 року Лосік був заарештований і спочатку звинувачений у «порушенні громадського порядку» за нібито використання каналу для масових заворушень напередодні виборів. Під час затримання Лосіка тримали без зв’язку з зовнішнім світом і, як повідомляється, під загрозою фізичної розправи, а також тиснули на нього та його сім’ю, щоб вони зізналися у звинуваченнях.

Звільнити Лосіка закликали Держдепартамент, Гельсінська комісія США, Комісія Тома Лантаса з прав людини, Агенція США з глобальних медіа та інші.

У січні 2023 року суд у Білорусі засудив дружину Лосіка Дарʼю до двох років колонії за звинуваченням у «сприянні екстремістській діяльності». Політично вмотивовані звинувачення повʼязані зі спробами Дарʼї клопотати про звільнення чоловіка. Євросоюз назвав вирок «ганебним».

Форум

XS
SM
MD
LG