Доступність посилання

ТОП новини

Ґутерріш закликав М’янму звільнити журналістів Reuters


Випуск газети Myanmar Times зі статтею про журналістів Reuters Ва Лоуна й Джо Соу У на першій шпальті, 4 вересня 2018 року
Випуск газети Myanmar Times зі статтею про журналістів Reuters Ва Лоуна й Джо Соу У на першій шпальті, 4 вересня 2018 року

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш закликав уряд М’янми помилувати журналістів Reuters Ва Лоуна й Джо Соу У, яких засудили до семи років позбавлення волі.

«Неприйнятно, що цих журналістів Reuters відправили до в’язниці за їхню діяльність. Я сподіваюсь, що уряд зможе помилувати їх і випустити на волю якомога швидше», – заявив голова ООН на прес-конференції 20 вересня.

Раніше генеральна секретарка партії «Національна ліга за демократію» у М’янмі Аун Сан Су Чжі заявила, що журналістів засудили за порушення закону, а не за їхню професійну діяльність.

3 вересня суд у М’янмі засудив журналістів Reuters Ва Лоуна і Джо Соу У до семи років в’язниці. Їх затримали у грудні 2017 року. За словами репортерів, це відбулося після того, як двоє поліцейських передали їм документи в ресторані. Журналісти пояснювали, що отримали папери під час висвітлення насильства у штаті Ракхайн на заході М’янми. Обидва не визнають своєї провини.

ООН, ЄС і низка країн, включно зі Сполученими Штатами, Канадою, Австралією, закликали виправдати журналістів.

Сотні тисяч представників мусульманської меншини рохінджа почали втікати з М’янми у серпні 2017 року, коли військові влаштували розгін у Ракхайні після нападу підозрюваних бойовиків рохінджа на армійські бази і поліцейські пункти, у результаті чого 12 співробітників служби безпеки загинули. Армія заявила, що вбила близько 400 підозрюваних бойовиків.

Військових М’янми звинувачували у жорстокому поводженні з сотнями тисяч цивільних рохінджа і спаленні сіл меншини після нападів підозрюваних бойовиків рохінджа минулого літа. Влада країни відкидає звинувачення в надмірності заходів, вжитих проти мусульманських екстремістів.

XS
SM
MD
LG