Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон підтверджує, що ракету «Точка-У» по вокзалу у Краматорську випустила Росія


У Пентагоні додали, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія випустила вже 1500 ракет по Україні
У Пентагоні додали, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія випустила вже 1500 ракет по Україні

Ракетний удар з комплексу «Точка У» по залізничному вокзалу в Краматорську на Донеччині 8 квітня, внаслідок якого загинуло понад 50 людей, був здійснений саме російськими військовими, попри намагання російського командування зняти з себе відповідальність за це. Про це повідомив високопоставлений чиновник Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів 8 квітня.

«Очевидно, ми не купилися на заперечення росіян про те, що вони не несуть відповідальності (за цей ракетний удар – ред.). Спочатку вони заявили про успішний удар, але потім заперечили це, як тільки надійшло повідомлення про наслідки», – повідомили в Пентагоні.

Читайте також: Україна очікує «глобальної реакції» на обстріл вокзалу в Краматорську – Зеленський

У відомстві також повідомили, що російські військові збираються задіяти 18-у мотострілкову дивізію Збройних сил РФ для наступу на Краматорськ.

«Можна говорити про один підрозділ – 18-у мотострілецьку дивізію, яка сформована у 2021 році. Складається з трьох мотопіхотних полків, а також бронетанкового полку. За нашою оцінкою, очікується, що вони будуть застосовані там, де атакували залізничний вокзал (у Краматорську – ред.). Ми бачимо переміщення підрозділів і застосування сили в цій зоні», – повідомив високопосадовець Пентагону.

«Це головний залізничний вузол східної частини України. І це дуже стратегічне місце. І ми бачили, як вони намагалися перемістити сили до Краматорська, де розташована ця залізнична станція», – додав він.

За його словами, наразі свої військові підрозділи Росія перекидає до російських міст Бєлгород та Валуйки з метою подальшого наступу.

«Бачимо, що деякі підрозділи йдуть до Бєлгорода. Деякі добираються до Валуйків, які розташовані на південний схід від Бєлгорода в Росії та прямо біля кордону з північною частиною Донбасу», – повідомили в Пентагоні.

Також в Пентагоні додали, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія випустила вже 1 500 ракет по Україні.

Високопосадовець також підтвердив інформацію Генерального штабу Збройних сил України про те, що Росія почала мобілізацію 60 тисяч резервістів, але у Пентагоні кажуть, що поки що незрозуміло, наскільки РФ зможе досягти успіху в цьому.

Читайте також: На Донеччині продовжиться евакуація, але з ще більшими заходами безпеки – голова ОВА

8 квітня російські військові завдали ракетного удару по залізничному вокзалу у Краматорську на Донеччині, звідки здійснювалася евакуація і де перебували близько чотирьох тисяч цивільних.

Станом на вечір 8 квітня відомо про 52 загиблих, 5 з яких – діти.

Українські силовики біля фрагмента ракети «Точка-У» з написом російською мовою «За детей» після ракетного удару російськими військами по залізничному вокзалі в Краматорську, 8 квітня 2022 року
Українські силовики біля фрагмента ракети «Точка-У» з написом російською мовою «За детей» після ракетного удару російськими військами по залізничному вокзалі в Краматорську, 8 квітня 2022 року
Українські силовики і рятувальники на місці ракетного удару російських військових по залізничному вокзалі в Краматорську, 8 квітня 2022 року
Українські силовики і рятувальники на місці ракетного удару російських військових по залізничному вокзалі в Краматорську, 8 квітня 2022 року

При цьому одразу після обстрілу низка російських Telegram-каналів повідомили, що ціллю обстрілу були українські військові та техніка, але згодом відредагували ці повідомлення. Згодом у Кремлі почали заявляти, що Росія непричетна до цього.

«Тут потрібно орієнтуватися, перш за все, на заяву Міністерства оборони, яка виключає застосування цієї ракети («Точка-У») з боку наших Збройних сил. Наші Збройні сили такого типу ракет не використовують», – заявив у п'ятницю журналістам прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомило російське видання Інтерфакс.

Пєсков сказав також, що «жодних бойових завдань (для Міноборони РФ) у Краматорську не було і не планувалося на сьогодні».

Ракетний обстріл по вокзалу в Краматорську – не перша атака російських військ по залізничній інфраструктурі України. Наприклад, 7 квітня три поїзди з біженцями були «відрізані» внаслідок удару військ РФ по шляхопроводу поблизу станції Барвінкове. На деякий час евакуація була заблокована. Проте згодом пошкоджену залізничну ділянку відновили, поїзди змогли проїхати.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG