Доступність посилання

ТОП новини

РФ близько 50 разів запускала по Україні ракети виробництва КНДР – прокуратура


Вибухотехнік працює біля залишків ракети, ймовірно, виробництва КНДР у центрі Харкова, Україна, 2 січня 2024 року
Вибухотехнік працює біля залишків ракети, ймовірно, виробництва КНДР у центрі Харкова, Україна, 2 січня 2024 року

З початку повномасштабного вторгнення Росія випустила по шести регіонах України близько 50 ракет виробництва Північної Кореї, повідомив на пресконференції 14 березня керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

За його словами, на Харківщині є один офіційно зафіксований випадок використання ракети типу Hwasong 11 (KN-23/24).

«Ми отримали відповідні висновки національних і міжнародних експертів. Саме цією ракетою окупанти вдарили по Шевченківському району Харкова 2 січня цього року», – наголосив Фільчаков.

Крім того, було зафіксовано ще два випадки, які говорять про те, що армія РФ застосовувала даний вид озброєння 7 лютого по Слобідському району на Харківщині.

«Ця ракета дуже низької якості, – пояснює прокурор. – Вона відрізняється від ракет типу «Іскандер»: має недосконалу систему управління, дальність польоту сягає до 700 кілометрів, у той час як «Іскандер» б’є на відстань до 250 кілометрів. Є багато випадків, коли ця ракета вибухає у повітрі».

Раніше генеральний прокурор України Андрій Костін повідомляв про щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва, які Росія використала під час ракетних атак по Україні.

У січні США, Південна Корея і Японія засудили Північну Корею за торгівлю зброєю з Росією і нові ракетні випробування.

Хоча Росія й КНДР заперечують постачання балістичних ракет для використання Кремлем у війні в Україні, Державний департамент США ідентифікував компанії й осіб, причетних до перевезення балістичних ракет КНДР і повʼязаних із ними вантажів наприкінці листопада 2023 року і запровадив проти них санкції.

Також Державний департамент заявив, що Північна Корея порушує ембарго ООН на постачання зброї, а на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН представник Південної Кореї заявив, що КНДР використовує Україну як полігон, щоб випробовувати свої ракети.

Форум

XS
SM
MD
LG