Доступність посилання

ТОП новини

Угруповання «ДНР» 15 серпня розпочне «суд» над 5 полоненими іноземцями


«Судитимуть» громадян Великобританії, Швеції та Хорватії.
«Судитимуть» громадян Великобританії, Швеції та Хорватії.

Підконтрольне Кремлю угруповання «ДНР» оголосило, що 15 серпня розпочнеться «суд» над іноземцями, які, ймовірно, воювали на боці України і потрапили в полон.

«Судитимуть» п'ятьох людей – громадян Великобританії, Швеції та Хорватії. Їм може загрожувати покарання у вигляді страти, мораторію на яку в угрупованні «ДНР» немає.

За даними російської агенції «Интерфакс», судове засідання буде закритим, підсудні – громадянин Швеції Матіас Густавссон, Хорватії – Векослав Пребіг, а також піддані Великобританії Джон Хардінг, Ендрю Хілл та Ділан Хілі. Їх звинувачують у найманстві, підготовці до терористичної діяльності, скоєнні дій, спрямованих на насильницьке захоплення «влади та зміну конституційного ладу «ДНР», та пособництві у вербуванні інших найманців.

Російські ресурси раніше розповсюдили відео, на якому Ендрю Хілл у камуфляжній формі без відзнак, із забинтованими головою і рукою, дає свідчення в найманстві. МЗС Великобританії різко засудило публікацію, назвавши неприйнятною експлуатацію військовополонених та цивільних осіб у пропагандистських цілях. Європейський суд з прав людини вимагав від Росії втручання у справу полонених, проте отримав відповідь, що РФ більше не виконує рішення ЄСПЛ, а долею полонених має займатися влада угрупованні «ДНР», чию незалежність Москва визнає.

Ділан Хілі, кухар за професією, за повідомленнями преси, не брав участі у бойових діях: він був волонтером та здійснював гуманітарні місії. Джон Хардінг, як повідомляється, був парамедиком полку «Азов».

Ще один полонений, звинувачений у найманстві, британець Пол Урі, затриманий разом із Хілі, помер у полоні 15 липня. За словами його близьких, він працював в Україні волонтером з роздачі гуманітарної допомоги, він не міг би бути найманцем через вік та численні хвороби.

9 червня так званий «верховний суд» незаконного збройного угруповання «ДНР» засудив трьох полонених іноземців, які воювали в складі Збройних сил України, до смертної кари.

Йдеться про двох британців – Шона Піннера та Ейдена Есліна – та громадянина Марокко Саадуна Брагіма. Всі вони підписали контракти із ЗСУ до початку повномасштабного вторгнення.

Велика Британія і США засудили «смертний вирок». Як заявила голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс, згадані особи є військовополоненими, а так званий «вирок» є «фіктивним» і «абсолютно беззаконним».

XS
SM
MD
LG