Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко оголосив дату об’єднавчого собору УПЦ


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Об’єднавчий собор Української православної церкви відбудеться 15 грудня, заявив президент України Петро Порошенко, виступаючи на Форумі місцевого самоврядування у Києві 5 грудня.

«Хочу розпочати свій виступ з оголошення важливої новини, яка нібито далека від теми місцевого самоврядування, але є важливою для всієї країни. І – довгоочікуваною. Радий оприлюднити дату об’єднавчого Собору, який має проголосити створення автокефальної помісної православної церкви в Україні. Цей Собор затвердить її статут, нашої нової церкви. Цей Собор обере Предстоятеля. Отже, собор відбудеться 15 грудня 2018 року в Святій Софії, яка протягом століть була центром українського релігійного життя», – сказав Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко раніше цього тижня заявив, що після об’єднавчого собору, на якому буде створена єдина українська помісна православна церква і обраний її предстоятель, він сам поїде разом із цим предстоятелем до Вселенського патріархату на церемонію отримання томосу про автокефалію цієї церкви.

29 листопада синод Вселенського патріархату, який є материнською церквою щодо всіх православних церков світу і підтвердив, зокрема, що саме він, а не Московський патріархат, є материнською церквою і для православних України, повідомив, що розробив проект установчого статуту української церкви в контексті раніше ухваленого рішення надати їй автокефалію і в очікуванні на проголошення томосу про це. Згадане рішення про автокефалію синод остаточно підтвердив на своєму попередньому засіданні 11 жовтня.

Після засідання 29 листопада Петро Порошенко заявляв, що на ньому вже й схвалено текст томосу, а дату проведення об’єднавчого собору українських православних церков незабаром оголосить Вселенський патріарх Варфоломій – хоча сам Вселенський патріархат заяв про це не робив.

Очікуване створення єдиної української помісної православної церкви і отримання нею від Вселенського патріарха томос (церковну грамоту) про автокефалію означатиме перетворення її на 15-у незалежну від інших канонічну помісну православну церкву. Як очікують, в об’єднавчому соборі візьмуть участь донедавна неканонічні, але повернуті Вселенським патріархатом у канонічне церковне спілкування разом із їхніми вірянами ієрархи Української православної церкви – Київського патріархату і Української автокефальної православної церкви, а також якась частина представників Української православної церкви (Московського патріархату). Але дата проведення цього собору вже тривалий час постійно відкладається – як вважають, через розбіжності між УПЦ КП і УАПЦ.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Андріївська церква в Києві, яку передали в безоплатне користування Вселенському патріархату. Церква збудована в 1747–1762 роках
Андріївська церква в Києві, яку передали в безоплатне користування Вселенському патріархату. Церква збудована в 1747–1762 роках

Ієрархи УПЦ (МП) бояться компромату від спецслужб Росії

Об’єднавчий собор Української православної церкви відбудеться в грудні – Вселенський патріархат

Агент «Юрек», покаяння і томос для України

5 ознак втручання Росії у надання томосу для України очима українських науковців

Ми вимагаємо, щоб РПЦ не ховалася в Україні під назвою «українська» – Філарет

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG