Доступність посилання

ТОП новини

Чехія викликає посла Росії через спробу анексії українських територій


За словами Яна Ліпавського, Чехія не потерпить «злочинної агресії» та «крадіжки територій»
За словами Яна Ліпавського, Чехія не потерпить «злочинної агресії» та «крадіжки територій»

Чехія викликала російського посла в МЗС, щоб висловити протест проти спроби Москви анексувати окуповані українські регіони.

«У зв’язку з грубим порушенням міжнародного права та незаконною анексією території України я вирішив викликати посла Росії до МЗС», – написав глава чеського МЗС Ян Ліпавський у твіттер.

За його словами, Чехія не потерпить «злочинної агресії» та «крадіжки територій».

Кілька інших членів ЄС, зокрема Фінляндія і Польща, також нещодавно викликали російських послів у своїх країнах. МЗС Литви також висловило «рішучий протест» проти рішення Москви незаконно анексувати окуповані українські території. Крім того, Вільнюс через втручання у внутрішні справи Литви оголосило персоною нон-ґрата тимчасового повіреного у справах Росії Сергія Рябоконя.

30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав укази про «приєднання» до РФ (фактично анексію) частково окупованих територій Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей. Він же раніше підписав указ про визнання «незалежності» цих регіонів, виходячи з проведених там під контролем Москви так званих референдумів.

Україна і Захід засудили такі незаконні дії Кремля. Київ, Вашингтон, а також Британія і Канада оголосили про нові санкції проти РФ.

Читайте також: Чехія засудила спроби РФ анексувати українські території

Україна заявляє, що озброєним шляхом боротиметься за повернення окупованих територій під свій контроль.

Наступного дня після підписання договорів у Кремлі Україна повернула під свій контроль місто Лиман Донецької області і, за словами президента, продовжує наступ.

XS
SM
MD
LG