Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» засудили переслідування журналістки Прокоп’євої в Росії


Журналістка Світлана Прокоп'єва (в центрі) в суді, Псков, Росія, вересень 2019 року
Журналістка Світлана Прокоп'єва (в центрі) в суді, Псков, Росія, вересень 2019 року

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила кримінальне переслідування російської журналістки Світлани Прокоп’євої, яка звинувачується у виправданні тероризму. У поширеному 25 вересня пресрелізі йдеться, що Прокоп’єва «лише виконувала свою роботу».

«Обурливо бачити, з яким завзяттям нею займаються слідчі», – заявив керівник відділу Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Йоганн Бір. За його словами, справу стосовно Прокоп’євої є спробою залякати журналістську спільноту Росії. Організація закликала журналістів до мобілізації на захист колеги.

Президент медіакорпорації Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джеймі Флай 24 вересня засудив кримінальне переслідування в Росії журналістки Світлани Прокоп’євої. Її звинувачують у виправданні тероризму через висловлювання в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Пскові». Темою дискусії був вибух в управлінні ФСБ в місті Архангельськ.

Флай назвав неприйнятним переслідування Прокоп’євої за вираження особистої думки. На думку президента медіакорпорації, звинувачення на її адресу є спробою «надіслати повідомлення» незалежним журналістам. Керівництво Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода раніше неодноразово висловлювало стурбованість у зв’язку зі справою Прокоп’євої, розцінюючи її як спробу змусити незалежного журналіста замовкнути.

Наприкінці минулого тижня Радіо Свобода повідомляло, що слідчі висунули Прокоп’євій звинувачення в публічному виправдання тероризму. Відповідна кримінальна стаття передбачає великий штраф або позбавлення волі терміном до семи років. Прокоп’єва не визнає провини. Слідство взяло з неї підписку про невиїзд і нерозголошення пов’язаної зі слідством інформації. За даними адвоката Прокоп’євої Тетяни Мартинової, правоохоронні органи вже цього тижня можуть оголосити про закінчення розслідування і надати матеріали справи захисту для ознайомлення.

XS
SM
MD
LG