Доступність посилання

ТОП новини

Росія: у Смоленській області повідомляють про пожежу на НПЗ після удару безпілотника


За повідомленнями місцевих жителів, атакований НПЗ у Ярцевському районі
За повідомленнями місцевих жителів, атакований НПЗ у Ярцевському районі

Очевидці повідомляють про пожежу на «Смоленському нафтопереробному заводі» у Росії. Губернатор регіону підтвердив пожежу на об’єктах паливно-енергетичного комплексу після атаки безпілотника.

За повідомленнями місцевих жителів, атакований НПЗ у Ярцевському районі. Телеграм-канал Astra публікує відео, зняте свідками.

Губернатор регіону Василь Анохін підтвердив інформацію про удар, за його словами, внаслідок атаки українських безпілотників пожежі виникли на паливно-енергетичних об’єктах Смоленської області.

«Ймовірно, в результаті атаки противника по цивільних паливно-енергетичних об’єктах на території Смоленського і Ярцевського району сталися загоряння. МНС на місці ліквідують наслідки», – написав Анохін.

Згодом він додав, що жертв і постраждалих немає.

Раніше російський телеграм-канал SHOT, посилаючись на своїх підписників з-поміж місцевих жителів, писав, що один або кілька безпілотників ударили по нафтобазі в селі Раздорово під Смоленськом, там видно заграву і дим.

«Перший вибух пролунав о 3:15 ночі, в районі нафтової бази біля села Раздорово (близько 20 кілометрів від Смоленська). Приблизно через 15 хвилин пролунав ще один вибух, після цього в районі промислового об’єкту з’явилася заграва і дим. Вже близько четвертої ранку було чути ще кілька гучних хлопків», – йшлося у повідомленні.

Українська влада повідомлення не коментувала.

Наприкінці минулого тижня губернатор Смоленської області Росії також повідомляв про пожежу на об’єкті ПЕК після атаки безпілотника. Це сталося у Кардимівському районі в центральній частині області; на якому саме об’єкті він не уточнював. У цьому районі, зокрема, розташована нафтобаза «Кардимово». Як повідомляє російське видання РБК, вона належить «ЛУКОЙЛ-Центрнафтопродукту».

Впродовж останніх місяців почастішали атаки безпілотників на нафтопереробні заводи Росії. Київ підтвердив причетність до частини з них. Ці удари, ймовірно, є частиною спроби зменшити постачання палива російським військовим, а також могли б скоротити доходи від експорту, які Москва використовує для фінансування війни.

Наприкінці березня стало відомо, що внаслідок атак на НПЗ у Росії виробництво бензину до кінця березня скоротилося за річними показниками на 14%, а дизельного палива – на сім відсотків.

Усього з початку року було атаковано 15 НПЗ у 10 регіонах Росії. Їхня загальна переробна потужність – 192 мільйони тонн нафти на рік, порахувало видання The Insider.

За даними розвідки Британії, станом на 23 березня Росія втратила щонайменше 10% потужностей своєї нафтопереробної галузі через повітряні удари безпілотників. Лондон вважає, що ці удари спричиняють фінансові втрати для Росії, впливаючи на її внутрішній паливний ринок.

Від початку повномасштабної війни Вашингтон не підтримує і не заохочує Україну в її ударах по російській території. Про це 26 березня заявив речник Державного департаменту Метью Міллер у відповідь на запитання про те, що в медіа зʼявилася інформація про прохання США припинити атаки на російські нафтопереробні заводи.

Форум

XS
SM
MD
LG