Доступність посилання

ТОП новини

Вільнюс не буде повторенням Бухаресту – посол США при НАТО


«Це (комюніке у Вільнюсі – ред.) виглядатиме інакше, аніж те, що ми говорили у 2008 році», – сказала Джуліан Сміт
«Це (комюніке у Вільнюсі – ред.) виглядатиме інакше, аніж те, що ми говорили у 2008 році», – сказала Джуліан Сміт

Союзники по НАТО продовжують працювати над формулюваннями в комюніке Вільнюського саміту Альянсу в частині євроатлантичних прагнень України. Водночас, як передає кореспондент Радіо Свобода, очільниця представництва США при НАТО вже запевнила, що це не буде «просто повторенням Бухареста», маючи на увазі саміт НАТО 2008 року, коли Україні, а також Грузії пообіцяли, що вони стануть членами Альянсу в майбутньому без окреслення часових чи практичних рамок.

«Це (комюніке у Вільнюсі – ред.) виглядатиме інакше, аніж те, що ми говорили у 2008 році. І в нас буде більше, що сказати, коли ми дійдемо власне до саміту (…). Ми ще допрацьовуємо комюніке, наводимо останні штрихи. Але думаю, що президента Зеленського, якщо він вирішить приїхати на саміт, зустрінуть добре. І він побачить переконливу підтримку відносин України з Альянсом і опиниться в силі набір конкретних результатів», – заявила Джуліан Сміт, спілкуючись із журналістами.

Читайте також: «Просто потрібне запрошення» – Зеленський про очікування від саміту НАТО щодо сигналу Україні про вступ в Альянс

На прохання журналістів уточнити, як далеко союзники готові просунутися за межі результатів Бухарестського саміту, дипломатка не стала вдаватися в деталі.

«Ви чули, як генеральний секретар (НАТО – ред.) говорив про те, що можливість відмови від Плану дій щодо членства була на столі, і це один із варіантів. Знову ж таки, ми подивимося на формулювання, коли вони з’являться. Сподіваємося, наприкінці цих вихідних. Але ми не збираємося у Вільнюсі просто задля того, щоби повторити Бухарест», – знову наголосила представниця США при НАТО.

Президент України Володимир Зеленський 30 вересня 2022 року повідомив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою. Нещодавно він наголосив, що «Україна хотіла б отримати запрошення на вступ до НАТО на саміті у Вільнюсі», який пройде 11-12 липня.

Напередодні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, відповідаючи на питання щодо членства України в НАТО, нагадала слова президента Джо Байдена. Він заявляв раніше, що Україна матиме здійснити реформи і відповідати стандартам НАТО, перш ніж долучитися до Альянсу.

У МЗС України відповіли, «що одна реформа у світі залишається незавершеною – це ставлення Заходу до ролі Росії в архітектурі євроатлантичної безпеки», та закликали партнерів України «розглядати питання членства України в НАТО без озирання на Москву».

XS
SM
MD
LG