Доступність посилання

ТОП новини

До саміту НАТО у Вільнюсі залишаються лічені дні: чому мовчить Байден


Президент США Джо Байден
Президент США Джо Байден

До саміту НАТО у Вільнюсі лишаються лічені дні: зустріч лідерів держав альянсу відбудеться 11-12 липня. Чого Україні чекати від цього саміту? У Києві є побоювання, що замість конкретного запрошення до НАТО, від Альянсу знову прозвучить давно відома мантра про «відкриті двері», тоді як Україна очікує конкретного політичного запрошення до НАТО, нехай і усвідомлюючи, що приєднання до альянсу стане можливим лише після завершення війни.

До НАТО входить 31 країни і, формально, голос кожної з цих держав є рівним. Утім, не секрет, що більшість країн Альянсу орієнтуються на США. Тим більше – у питанні членства України в Альянсі, адже США – стратегічний партнер України. Саме тому і Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN закликав американського президента Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз.

Джо Байден зберігає мовчання, а його адміністрація вкотре нагадала Києву про реформи, які необхідні для членства України в НАТО. Яких саме реформ вимагає Вашингтон, і чому мовчить Джо Байден? Про це Радіо Свобода запитало у Андреа Калан, офіційної представниці Державного департаменту США

Представниця Білого дому Карін Жан-П’єр, фактично, повторила слова Джо Байдена про те, що країна НАТО ухвалять рішення стосовно членства України в НАТО тоді, коли Україна відповідатиме усім вимогам і проведе відповідні реформи. Чи могли би ви уточнити, що мається на увазі під реформами?

Ці реформи залежить від кожної країни, яка хоче стати членом НАТО. Але через цей процес будь-яка країна, яка хоче стати членом НАТО, повинна пройти. Так що є різні реформи.

І дійсно відбуваються переговори поміж США і Україною, поміж партнерами, союзниками. І коли лідери країн НАТО зустрічатимуться на наступному тижні у Вільнюсі, якраз вони матимуть нагоду говорити особисто з президентом Зеленським. Україна буде в центрі уваги. І, звісно, вони говоритимуть не тільки про сьогоднішню ситуацію, але що ми можемо зробити, що може зробити НАТО, щоб підтримувати євроатлантичні прагнення України.

– І все ж таки, дозвольте, я повернуся до реформ. Які реформи повинні бути проведені невідкладно для членства України в НАТО? Представник українського МЗС (речник МЗС Олег Ніколенко – ред.) сказав, що Україна – це країна, яка проводить найбільше реформ. Чи погоджуєтеся ви з таким формулюванням? І про які реформи говорять США?

– Є різні реформи: щоб боротися з корупцією, наприклад. І різні фінансові реформи.

Чесно кажучи, це не США, говорять, що необхідно робити, це для НАТО, як для альянсу треба.

Якщо знову ж таки повернутися до зустрічі, яка буде на наступному тижні (саміт НАТО у Вільнюсі– ред), то це те саме місце, де можна обговорювати ці питання. Я не хочу забігати наперед зустрічі лідерів країн НАТО, але я думаю, що ми зможемо почути більше на наступному тижні після закінчення цих зустрічей.

Андреа Калан, офіційний представник Державного департаменту США
Андреа Калан, офіційний представник Державного департаменту США

– В Україні, готуючись до саміту НАТО у Вільнюсі, багато хто пригадує саміт, який відбувався в Бухаресті у 2008 році. Тоді з «легкої руки» Німеччини та Франції Україна не отримала ПДЧ. І багато хто з політиків і дипломатів до сих пір вважають, що тоді вирішальну у роль у цьому рішенні відіграла Анґела Меркель. Будучи лідером Західного світу, вона не проявила лідерства.

В Україні наразі існують великі побоювання, що на саміті у Вільнюсі в ролі Анґели Меркель буде Джо Байден. На думку експертів, видається, що тепер Джо Байден, будучи лідером Західного світу, не проявляє лідерства. Бо якщо Джо Байден скаже, що США підтримують запрошення України в НАТО, то всі інші країни також з цим погодяться. Але він мовчить. Як ви думаєте, чому?

– Я охарактеризувала би дії НАТО по-іншому, щодо того як вони ухвалюють рішення. Все відбувається на базі консенсусу. І необхідно, щоб всі країни погодилися. Якщо ми поглянемо на членство Швеції, на яке ми чекаємо в майбутньому, то треба, щоб всі країни НАТО погодилися.

НАТО – це 31-а країна, які ухвалюють свої рішення

Так що сказати, що одна людина може вмовляти усіх ухвалювати якесь рішення, то це не так. НАТО – це 31-а країна, які ухвалюють свої рішення.

Але зустріч у Вільнюсі відіграє дуже важливу роль. Тому що це надає можливість, щоб вони відверто могли вести подібні розмови, щоб піднімати такі дуже серйозні питання.

– Я розумію, що консенсус – це голос кожної країни. Можливо, ви зі мною не погоджуєтеся, але абсолютно усі дипломати і політики, з якими ми говорили, кажуть, що все ж таки вирішальний голос і велику політичну вагу в альянсі мають США – якби США наразі зробили якесь політичне запрошення для України в НАТО, то це кардинально поміняло би ситуацію. Ви з цим не погоджуєтеся?

– НАТО не працює подібним чином. Але з нашого боку, з боку США, хочу підкреслити, що США, президент Байден, його адміністрація, американський народ підтримуємо Україну і хочемо бачити Україну демократичною, суверенною, незалежною і процвітаючою країною.

США виділяють допомогу Україні, щоб Україна могла захищати себе зараз

І саме через це США виділяють допомогу Україні, щоб Україна могла захищати себе зараз, займати хорошу позицію на полі бою, боротися з російською агресією і щоб після війни ЗСУ могли гарантувати безпеку України у довгостроковій перспективі.

– А США хотіли би бачити Україну в НАТО після війни?

– Ми хочемо бачити, щоб Україна була процвітаючою, щоб було безпечним життя, щоб українці могли жити спокійно в своїй країні.

Є й інші альянси, є багато партнерів, які хочуть працювати разом, щоб допомогти Україні

І НАТО – це одна з організацій, яка працює для того, щоб гарантувати безпеку в Європі, в Північноатлантичному регіоні. І є й інші альянси, є багато партнерів, які хочуть працювати разом, щоб допомогти Україні. Так що Україна і український народ повинні знати, що ми підтримуємо їх, і ми будемо продовжувати цю підтримку в майбутньому.

– Але ж ми говоримо зараз про якесь політичне запрошення України в НАТО. Це ж насправді дуже символічний жест. Якщо таке запрошення прозвучить від Джо Байдена, то це не означає, що активізується 5-а стаття договору, це не означає участі НАТО у війні, але це дуже яскравий сигнал, абсолютно очевидний, у першу чергу Кремлю і Путіну, що майбутнє України в НАТО. А відсутність такого сигналу – це подарунок Кремлю, що, мовляв, все не так однозначно. Хіба ні? Хіба Кремль так це не читає?

– Я не можу говорити про те, що вважає Кремль, але можу сказати, що на кожній зустрічі, на кожній платформі, у кожному інтерв’ю США показують, що ми підтримуємо Україну, ми будемо продовжувати це робити стільки, скільки буде потрібно.

Ми підтримуємо Україну, ми будемо продовжувати це робити стільки, скільки буде потрібно

Подивимося, про що говоритимуть на наступному тижні у Вільнюсі. Але я переконана, що там буде дуже повноцінна розмова, що ми побачимо після саміту дуже сильні слова підтримки України. Тому що це важливо не тільки для України, це важливо для НАТО, для Європи, для всього світу.

– Ще одна причина, чому українське суспільство так сильно хоче почути якусь політичну пропозицію від Джо Байдена? Тому що наступного року в США будуть вибори президента. Ймовірно, що за крісло президента буде знову змагатися Дональд Трамп. Деякі політичні оглядачі вважають, що якщо Трамп переможе на виборах, то він буде схиляти Україну до невигідних переговорів, до торгівлі своїми власними територіями, що він закриє Україні шлях до НАТО. Тому Україна сподівається, що зараз це повинен зробити Байден, тому що немає часу. Чи поділяєте ви цю точку зору і ці ризики?

– Тут важливо наголосити, що наша підтримка України не залежить від адміністрації президента.

Це залежить від американського народу

Це не залежить від політичної партії, від демократів чи від республіканців. Це залежить від американського народу. І американський народ демонстрував у попередній адміністрації, демонструє і зараз, і демонструватиме в майбутньому підтримку України.

Тому що ми розуміємо, як важливо мати свободу, як важливо бути суверенною країною. І американський народ чітко висловив своє бажання продовжувати підтримувати Україну.

– Ви вже кілька разів згадали про саміт НАТО у Вільнюсі. До нього залишилося буквально кілька днів. А все ж таки чого там чекати Києву? Знову цю фразу про відкриті двері, про що ми вже чули? Чи там будуть якісь конкретні пропозиції?

– Не хочу забігати наперед. Нам дійсно треба зачекати на цю зустріч. Нам треба зачекати пресконференції і заяв після зустрічі, щоб дізнатися, що вирішили, які рішення були ухвалені під час зустрічі.

Зеленський приїжджає і буде буде зустрічатися з усіма лідерами країн НАТО

Але якраз те, що лідери зустрічаються – це надважливо. Востаннє, коли подібний саміт був в Мадриді минулого року, тоді українська делегація була на саміті. Але сам президент Зеленський не міг приїхати. Якраз цього року він приїжджає. Він буде зустрічатися з усіма лідерами країн НАТО. І там будуть дуже важливі переговори, дискусії і формально, і неформально.

– Але ви допускаєте, що на цьому саміті у Вільнюсі прозвучить пропозиція, що Україна приєднається до НАТО після закінчення війни? Така пропозиція там може прозвучати?

– Я не можу забігати наперед і гадати, які рішення будуть. Але знову ж, важливо, що така зустріч відбудеться, що сам президент Зеленський приїде, щоб розмовляти з іншими лідерами.

  • Вільнюський саміт НАТО має відбутися 11-12 липня 2023 року у Вільнюсі, столиці Литви.
  • Саміт було офіційно запропоновано під час Мадридського саміту 2022 року.
  • Україна очікує політичного запрошення до НАТО після звершення війни без проходження ПДЧ.
  • Президент України Зеленський об'їжджає країни-члени НАТО, щоб заручитися підтримкою. Наразі 22 країни підтримали членство України в НАТО.
  • 15 червня Європарламент 425 голосами за ухвалив резолюцію із закликом запросити Україну до НАТО
  • Посол США в НАТО Джуліанна Сміт 30 червня заявила, що країни-члени Північноатлантичного альянсу близькі до консенсусу щодо вступу України до НАТО без ПДЧ.
  • Угорщина не підтримує Україну на шляху до НАТО, віце-спікерка парламенту Угорщини Дора Дуро заявила у квітні 2023 року, що вступ України до Північноатлантичного альянсу (НАТО), на думку Угорщини, можливий тільки після того, як Росія підпише документ, яким підтвердить свою згоду на це.

  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG