Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії девʼятий день тривав протест опозиції


Протест у столиці Сербії Белграді, 25 грудня 2023 року
Протест у столиці Сербії Белграді, 25 грудня 2023 року

Кількасот людей 26 грудня зібралися в столиці Сербії Белграді на чергову акцію протесту, організовану опозицією з вимогою скасувати вибори, які відбулися на початку цього місяця.

Коаліція «Сербія проти насильства» виводить своїх прихильників на вулиці Белграда вже девʼятий день – після парламентських і місцевих виборів 17 грудня. За результатами цього голосування владна Сербська прогресивна партія президента Александара Вучича оголосила про перемогу на всіх рівнях.

Коаліція «Сербія проти насильства» звинувачує владу у фальсифікації виборів, що партія та керівництво держави заперечують. «Ми не визнаємо крадіжку, і виборча воля громадян буде захищена», – заявив під час протесту 26 грудня Володимир Обрадович, кандидат від коаліції «Сербія проти насильства» на посаду мера Белграда.

Одна з лідерок головної опозиційної партії Сербії Марініка Тепіч пообіцяла продовжити голодування, розпочате на знак протесту проти фальсифікації виборів.

Читайте також: Речник Путіна відреагував на протести у Белграді

Опозиційні групи, очолювані проєвропейською коаліцією «Сербія проти насильства», стверджували, що правляча Сербська прогресивна партія (SNS) президента-популіста Александра Вучича залучила етнічних сербів з Боснії та Герцеговини та інших колишніх югославських республік для голосування в Белграді на виборах до парламенту та місцевих органів влади, тим самим забезпечивши перемогу SNS.

Західні спостерігачі, в тому числі ОБСЄ, також критикували контроль правлячої партії над медіа та тактику залякування протягом усієї кампанії до дня виборів.

Вучич і його уряд заперечують звинувачення в порушеннях правил голосування і заявляють, що вибори пройшли в демократичних умовах.

Форум

XS
SM
MD
LG