Доступність посилання

ТОП новини

«Найкращі з можливих». Сікорський розповів про відносини з українським урядом і вказав на проблеми


Те, що відбувається у контексті нинішніх відносин, урядовець охарактеризував як «справжню проблему», що пов’язана з торгівлею і перевезеннями
Те, що відбувається у контексті нинішніх відносин, урядовець охарактеризував як «справжню проблему», що пов’язана з торгівлею і перевезеннями

Польский уряд підтримує регулярний зв’язок з українським, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський.

«Наші відносини з українським урядом – найкращі з можливих. Маю на увазі постійний контакт: буквально сьогодні (22 січня 2024 року – ред.) він був неодноразовим із міністром Кулебою», – зазначив топдипломат Польщі.

Водночас те, що відбувається у контексті нинішніх відносин, урядовець охарактеризував як «справжню проблему», що пов’язана з торгівлею і перевезеннями. За словами голови МЗС Польщі, їхні обсяги зросли в рази, а польські далекобійники «втратили свій бізнес».

«Ми розуміємо, що Україна вкрай потребує нашої солідарності. Але ця солідарність усієї Європи не може лягати лише на польську економіку. І нам потрібно знайти креативні рішення, щоб вирівняти умови для конкуренції між далекобійниками з України і Польщі», – зазначив польський міністр.

Відповідаючи на запитання про те, якою має бути роль Єврокомісії в пошуку «креативних рішень», Сікорський згадав уже озвучені пропозиції.

«Є кілька пропозицій, які ми зробили українській стороні. Наприклад, щодо так званого «права повернення» для польських далекобійників без необхідності чекати днями з порожніми автівками. Є й інші рішення, але про це потрібно говорити міністрам транспорту і сільського господарства», – резюмував урядовець.

19 січня Міністерство інфраструктури Польщі повідомило, що країна надасть Єврокомісії свої пропозиції змін щодо «транспортного безвізу» з Україною в межах реалізації угоди з польськими перевізниками, які до 1 березня призупинили блокаду кордону з Україною. У міністерстві запросили українську сторону до співпраці.

22 січня міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що найбільший пункт пропуску на кордоні з Польщею «Дорогуськ – Ягодин» повністю відновив роботу після тимчасової зупинки блокади.

«Після призупинення блокади 17 січня трьох пунктів пропуску «Дорогуськ – Ягодин», «Гребенне – Рава-Руська» і «Корчова – Краківець» до Польщі вже виїхало майже 5 тисяч вантажівок. Найбільший пункт пропуску «Ягодин» вже відновив свою пропускну спроможність на рівні 600 вантажівок на добу», – заявив він.

Читайте також: Польща запропонує ЄС зміни до «транспортного безвізу» з Україною – Мінінфраструктури

За словами міністра, цей показник вищий, ніж був до блокади. Також зростає кількість вантажівок, які виїжджають через «Краківець» і «Рава-Руську».

Крім того, Кубраков повідомив про експериментальну тимчасову зупинку реєстрації в єЧерзі на пункті «Нижанковичі – Мальховіце».

«Поки пункт пропуску працює не на всю спроможність, а має пропускати 150 порожніх вантажівок на добу, як це було і під час функціонування єЧерги. Важливо, щоб всі пункти пропуску працювали на максимальну потужність», – додав урядовець.

Він повідомив, що проєкт угоди про Спільний митний та прикордонний контроль із Польщею вже на розгляді в уряді. Також сторони обговорюють можливе створення чотирьох додаткових пунктів перетину кордону на додачі до наявних 14.

Кубраков також назвав ключовим питанням продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень, відому як «транспортний безвіз».

Форум

XS
SM
MD
LG