Доступність посилання

ТОП новини

Підсанкційний Тарас Козак вдвічі збагатів і не задекларував цивільну дружину – «Схеми»


Журналісти «Схем» з’ясували це, проаналізувавши декларації політика за 2019 та 2020 роки
Журналісти «Схем» з’ясували це, проаналізувавши декларації політика за 2019 та 2020 роки

Грошові активи народного депутата України від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака, який перебуває під санкціями РНБО, за рік зросли вдвічі. При цьому політик знову не вніс до декларації відомості про те, що перебуває у цивільному шлюбі із Наталією Лавренюк, проти якої в Україні також введені санкції, і не задекларував її майно.

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», які проаналізували декларації політика за 2019 та 2020 роки.

За підрахунками журналістів, які проводилися з урахуванням актуального курсу валют за відповідні періоди, у 2019 році грошові активи Тараса Козака склали 8 239 177 євро, а у 2020 році вдвічі більше – 17 254 985 євро. Доходи нардепа у 2020 році теж зросли – на майже 3 мільйони євро: 10 951 334 євро у 2020 проти 8 243 463 євро у 2019 році.

У розділі «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування» декларації нардепа Тараса Козака за 2020, як і в попередні роки, відсутні відомості про його цивільну дружину Наталію Лавренюк. І відповідно – декларація Козака не містить інформації про її грошові активи, доходи і майно.

Журналісти програми «Схеми» ще восени 2019 року встановили, що народний Тарас Козак та Наталія Лавренюк перебувають у цивільному шлюбі. Вони разом подорожують, відвідують свята, ділять спільний побут і, як розповів сам політик, мають спільну дитину.

Тоді ж журналісти виявили, що Наталія Лавренюк має численне майно в Україні, та є громадянкою двох країн – України та Росії.

Наталія Лавренюк має спільний нафтовий бізнес у Росії з подружжям Оксани Марченко та Віктора Медведчука і квартиру у Москві вартістю 13 мільйонів доларів. У спільному розслідуванні «Схем» і OCCRP «Російські гроші. Українська політика» журналісти встановили, що саме Оксана Марченко і Наталія Лавренюк у лютому 2014 року, під час захоплення Криму, за безцінь купили «Новошахтинський нафтопереробний завод» у Росії. Завод, починаючи з 2014 року і донині, забезпечив родинам Віктора Медведчука і Тараса Козака дивіденди у розмірі понад 100 мільйонів доларів.

Через діяльність «Новошахтинського нафтопереробного заводу» нафтопродуктів щодо Віктора Медведчука, Оксани Марченко і Наталії Лавренюк були введені санкції Радою нацбезпеки і оборони України. Підприємство нібито постачало нафтопродукти в ОРДЛО, хоча менеджмент заводу це заперечує. Віктор Медведчук, коментуючи санкції, заявив, що вони були введені «проти мене і мого товариша по фракції, а також членів наших родин», чим іще раз підтвердив, що Лавренюк і Козак перебувають у цивільному шлюбі.

«Схеми» звернулись до Тараса Козака за коментарем та очікують на відповідь.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

XS
SM
MD
LG