Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор відреагувала на протести через «справу Гандзюк»


Генеральний прокурор Ірина Венедіктова
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова відреагувала на акції протесту 27 квітня через завершення досудового слідства у справі про вбивство херсонської активістки і чиновниці Катерини Гандзюк.

«Правозахисники не приходять волати на дитячі майданчики, не плюють в пісочниці, не лякають пенсіонерів... Правозахисники – це зовсім про інше. Орган досудового розслідування, відреформована прокуратура і відреформований суд – це не те, 2 роки розслідування, кількість слідчих і прокурорів, що врази перевищує кількість осіб з файерами – це не те, є тільки власне бачення як має бути, але це також неточно. 55 томів справи – не цікавить. Ви хочете правди? Почався процес ознайомлення з матеріалами слідства», – написала Венедіктова у фейсбуці.

Напередодні під Офісом президента, а потім і під будинком, де мешкає генпрокурор, відбулися протести через розслідування справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк. Активісти заявили, що вважають передчасним рішення завершити досудове слідство в цьому провадженні. На думку активістів, генпрокурор Венедіктова «зливає справу».

27 квітня Служба безпеки України повідомила, що під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора завершила досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера і помічника-консультанта депутата цієї самої ради Олексія Левіна в організації нападу на Катерину Гандзюк, що призвів до її смерті.

В Офісі генпрокурора під час онлайн брифінгу заявили, що прокурори в суді доводитимуть, «що саме цей чиновник замовив вчинення злочину, визначив об'єкт посягання, залучив до скоєння злочину іншого організатора, здійснював фінансове забезпечення».

Чиновниця Херсонської міської ради, активістка Катерина Гандзюк померла 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою у Херсоні.

У справі Гандзюк уже винесено вирок п’ятьом особам: безпосередньому організатору злочину Сергію Торбіну і його співучасникам – Микиті Грабчуку, Володимиру Васяновичу, В’ячеславу Вишневському і Віктору Горбунову. Їм призначено покарання від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру повідомили про підозру у вчиненні злочину.

Олексія Левіна у січні цього року затримали в Болгарії. 16 березня його екстрадували в Україну.

XS
SM
MD
LG