Доступність посилання

ТОП новини

У Білому домі підтвердили, що США дадуть Україні касетні боєприпаси


Джейк Салліван сказав журналістам у Білому домі, що відправка тисяч касетних боєприпасів в Україну є правильним рішенням у той час, як Київ прагне продовжити свій контрнаступ проти вторгнення Росії
Джейк Салліван сказав журналістам у Білому домі, що відправка тисяч касетних боєприпасів в Україну є правильним рішенням у той час, як Київ прагне продовжити свій контрнаступ проти вторгнення Росії

Сполучені Штати Америки нададуть Україні касетні боєприпаси, щоб виконати її запит на отримання такої зброї, для використання лише для захисту своєї території, заявив 7 липня радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

Салліван сказав журналістам у Білому домі, що відправка тисяч касетних боєприпасів в Україну є правильним рішенням у той час, як Київ прагне продовжити свій контрнаступ проти вторгнення Росії.

Президент Джо Байден схвалив пропозицію відправити боєприпаси в рамках наступного пакету військової допомоги після одностайної рекомендації своїх радників, сказав Салліван.

«Ми визнаємо, що касетні боєприпаси створюють ризик заподіяння шкоди цивільному населенню від боєприпасів, що не вибухнули, ось чому ми відкладали це рішення стільки, скільки могли», – пояснив радник.

«Але також існує величезний ризик заподіяння шкоди цивільному населенню, якщо російські війська і танки перекинуться на українські позиції, захоплять більше української території і підкорять більше українських цивільних осіб, оскільки Україна не має достатньої артилерії. Для нас це нестерпно», – цитує слова Саллівана агентство AP.

Також радник американського президента заявив, що Україна надала письмові гарантії, що буде мінімізовувати ризики для цивільних. Крім того, за словами Саллівана, США надішлють таку версію боєприпасу, в якій менша кількість малих бомб не вибухне при ударі.

Касетні боєприпаси – це бомби, які розкриваються в повітрі й випускають десятки менших бомб, багато з яких не вибухають. Їхнє застосування викликає суперечки, оскільки нерозірвані бомби, залишені на полях битв і в населених пунктах, залишаються довгостроковою небезпекою для цивільного населення після закінчення війни.

Напередодні стало відомо про те, що Сполучені Штати Америки вирішили надати Україні касетні боєприпаси і, як очікується, 7 липня оголосять, що вони будуть включені в новий пакет військової допомоги на близько 800 мільйонів доларів. Про цей новий пакет Пентагон наразі не оголошував.

Правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що як російські, так і українські сили використовували касетні боєприпаси під час повномасштабного вторгнення Росії, що призвело до загибелі українських цивільних осіб. HRW разом із 35 іншими організаціями, зокрема ЮНІСЕФ США і Amnesty International США, підписала листа від 14 червня, в якому закликала Байдена не надавати Україні касетні бомби.

Заяву HRW 6 липня розкритикували в Офісі президента України.

Конвенція про касетні боєприпаси, міжнародний договір, підписаний у 2008 році, забороняє будь-яке використання, виробництво, передачу і накопичення касетних боєприпасів. Угода, яка набула чинності в 2010 році, імплементована в 123 країнах, але не в США, Україні чи Росії.

XS
SM
MD
LG