Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ у Києві: українські сили «поступово завойовують позиції»


Єнс Столтенберґ і Володимир Зеленський, Київ, 28 вересня 2023 року
Єнс Столтенберґ і Володимир Зеленський, Київ, 28 вересня 2023 року

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, який прибув із неоголошеним раніше візитом до Києва, заявив, що українські сили «поступово завойовують позиції» у своєму контрнаступі проти російських військ.

Столтенберґ сказав про це, виступаючи на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським 28 вересня.

«Сьогодні ваші сили рухаються вперед. Вони стикаються з жорстокими боями, воюючи за свої родини. Кожен метр, який повертають українські сили, – це метр, який втрачає Росія», – сказав генсекретар.

За його словами, Росія бореться за «імперіалістичну маячню», воюючи проти України.

Столтенберґ також засудив атаки Росії проти України, зокрема поблизу кордону з Румунією, назвавши їх «безвідповідальними і дестабілізуючими».

Як повідомляє агентство Reuters, генсекретар також оголосив, що НАТО має рамкові контракти з компаніями-виробниками зброї на суму 2,4 мільярда євро на ключові боєприпаси, включаючи тверді замовлення на мільярд євро.

За його словами, такі контракти дозволять членам НАТО поповнити свої вичерпані запаси, а також продовжити забезпечувати Україну боєприпасами.

Президент Володимир Зеленський, зі свого боку, закликав НАТО посилити системи протиповітряної оборони України напередодні очікуваних ударів Росії по енергомережі.

«Генеральний секретар погодився докласти зусиль, щоб допомогти і підтримати нас у цьому питанні, мобілізувати країни-члени альянсу», – сказав Зеленський під час спільної пресконференції, додавши, що «нам потрібно разом пережити цю зиму, захистити нашу енергетичну інфраструктуру і життя людей».

Крім Єнса Столтенберґа, з неоголошеними візитами до Києва 28 вересня прибули новий міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс і міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Візити відбуваються напередодні першого Форуму оборонних індустрій, на якому українські чиновники мають зустрітися з представниками понад 160 оборонних компаній із 26 країн.

Форум оборонних індустрій раніше анонсували президент України Володимир Зеленський та Міністерство закордонних справ.

Форум

XS
SM
MD
LG