Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО назвав наслідки від рішення Путіна щодо вторгнення в Україну


«Стратегічною помилкою» російського президента Володимира Путіна було рішення про вторгнення в Україну, вважає Столтенберґ
«Стратегічною помилкою» російського президента Володимира Путіна було рішення про вторгнення в Україну, вважає Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ озвучив низку наслідків від повномасштабного вторгнення РФ в Україну, назвавши це «стратегічною помилкою» російського президента Володимира Путіна. Про це, як передає кореспондент Радіо Свобода, генсекретар сказав на підсумковій пресконференції після засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

«Поки Україна рухалася вперед, Росія занепадала – політично, військово та економічно», – сказав Столтенберґ.

За його словами, політичний занепад Росії полягає в тому, що вона втрачає свій вплив серед сусідів – не лише в Україні, а й на Кавказі та в Центральній Азії, водночас стає все більш залежною від Китаю.

«Рік за роком Москва закладає своє майбутнє перед Пекіном», – додав Єнс Столтенберґ.

Військово Росія втратила значну частину своїх сил – сотні літаків, тисячі танків та понад 300 тисяч військових, каже генсекретар НАТО.

«Економічно Росія під великим тиском. Прибутки від газу та нафти падають. Російські банківські активи під санкціями. Більше ніж тисячу іноземних компаній скоротили чи зупинили свою діяльність в країні, 1,3 мільйона людей покинули Росію минулого року. Все це підкреслює стратегічну помилку Путіна, який вторгся в Україну», – сказав Столтенберґ.

Водночас він застеріг від недооцінювання Росії. «Економіка Росії перебуває на воєнних рейках. У Путіна – висока терпимість до втрат. І цілі Росії в Україні не змінилися. Росія напередодні зими накопичила великий ракетний арсенал. І ми бачимо нові спроби удару по енергомережі й енергетичній інфраструктурі України. Намагання залишити Україну в темряві й холоді», – сказав генсекретар.

Столтенберґ також привітав зусилля союзників зі зміцнення української протиповітряної оборони і поставок зброї до України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, у свою чергу, заявив, що для того, «щоби забезпечити сталість безпеки всього європейського регіону, оборонні індустрії мають посилити виробництво, координуватися, працювати як один цілісний комплекс оборонної індустрії євроатлантичної спільноти».

У Брюсселі на 29 листопада скликали перше засідання Ради НАТО – Україна. На порядку денному, серед іншого, за даними МЗС, – нарощування виробництва зброї та боєприпасів.

Форум

XS
SM
MD
LG