Доступність посилання

ТОП новини

Супрун повідомила, де є найсучасніше обладнання для аналізів на наркотики та алкоголь


Супрун нагадала, що для проведення якісних досліджень необхідне специфічне обладнання
Супрун нагадала, що для проведення якісних досліджень необхідне специфічне обладнання

Найбільш сучасне обладнання для проведення якісного дослідження на алкоголь та наркотики є лише в антидопінговому центрі Національного Олімпійського комітету. Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Коли потрібне достовірне підтвердження, чи вживає людина наркотики або алкоголь, критично важливим є спосіб перевірки аналізів. Існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів. І не так багато лабораторій, у яких є можливість ці методи використовувати», – написала Супрун у Facebook-у.

Вона пояснила, що для цього необхідне специфічне обладнання.

«Це має бути тривалий процес дослідження (2–3 дні) на основі аналітичної хімії. А саме: хромато-мас-спектометрія. Все інше, наприклад, тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником», – зазначила очільник МОЗ.

Супрун нагадала, що лабораторія Олімпійського комітету регулярно працює зі спортсменами задля визначення, чи вживають вони заборонені речовини. «На цьому обладнанні аналізують такі біологічні матеріали: сечу, волосся, нігті та навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (1–2 рази на тиждень вживає наркотики), такий метод це підтвердить», – розповіла Супрун.

3 квітня кандидат в президенти України Володимир Зеленський запропонував своєму опонентові в другому турі виборів президентові Петру Порошенкові провести дебати на стадіоні «Олімпійський» у Києві. Він додав, що кандидати обов’язково повинні пройти медичну експертизу і довести народові, що серед них немає «ні алкоголіків, ні наркоманів». «Країні потрібен здоровий президент», – сказав Зеленський.

Водночас чинне законодавство не зобов’язує кандидатів у президенти надавати медичні довідки.

Порошенко у ніч на 4 квітня відповів, що готовий дебатувати на стадіоні, хоча закон прописує інші правила. Представник його штабу Олег Медведєв заявив, що Порошенко зранку 5 квітня чекатиме на Зеленського в медпункті стадіону «Олімпійський» в Києві для здачі всіх аналізів.

4 квітня Зеленський запросив Порошенка здати аналізи в «незалежній лабораторії».

XS
SM
MD
LG