Доступність посилання

ТОП новини

Ситник прокоментував зникнення екссудді Чауса


Очільник НАБУ розповів про наслідки для іміджу України, якщо Чаус з’явиться за кордоном
Очільник НАБУ розповів про наслідки для іміджу України, якщо Чаус з’явиться за кордоном

Очільник НАБУ Артем Ситник в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що Україна вже має негативні наслідки від ситуації, що склалась навколо зникнення екссудді Миколи Чауса. І оптимальний розвиток її «складно уявити», додав він.

«Тому що, якщо Чаус з’явиться в Україні, ми повинні його затримати, виконати рішення суду про його арешт, і продовжувати розслідування. Якщо він з’явиться на території іншої країни, немає значення якої – ми його взагалі тоді ніколи не отримаємо на території України», – сказав голова НАБУ.

У випадку, якщо Чаус з’явиться за кордоном – питання екстрадиції не стоятиме, вважає Ситник. І це не тільки підірве авторитет України в цій справі, а поставить під сумнів міжнародну співпрацю з Інтерполом, каже він.

«Тому що такі недолугі дії цих осіб – це, можливо, було умисно зроблено, щоб підірвати авторитет України на міжнародній арені. Але вже ми маємо стовідсотково негативні наслідки, треба тільки дочекатись, де ця людина з’явиться», – додав Ситник.

Очільник НАБУ додав, що розслідуванням зникнення Чауса наразі займається СБУ, і результатами напрацювань там не діляться.

Колишнього суддю Миколу Часа викрали 3 квітня в столиці Молдови Кишиневі, де він просить притулку. Його адвокат розповів, що група невідомих озброєних чоловіків схопили екссуддю в центрі міста. Згодом у міністерстві внутрішніх справ Молдови дійшли висновку, що Чауса викрали іноземні громадяни, які виїхали в Україну.

7 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна непричетна до зникнення Чауса, і запропонував Молдові створити спільну робочу групу.

15 березня 2021 року стало відомо, що Молдова остаточно відмовила Чаусу в політичному притулку. Чаус перебував на той момент у міжнародному розшуку.

1 березня 2017 року Чауса затримали в Молдові. Одразу після цього Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про наміри вимагати видачі його Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства. З того часу він намагався добитися права на притулок в Молдові, аж доки його не викрали.

Екссуддя опинився в Молдові через справу, порушену щодо нього в Україні. 9 серпня 2016 року у НАБУ повідомили, що викрили суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 150 тисяч доларів. За повідомленням, ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння.

Розслідуванням зникнення в Молдові займається Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю і особливих справ Молдови (PCCOCS). Створено також робочу групу в парламенті Молдови.

XS
SM
MD
LG