Доступність посилання

ТОП новини

Україна вироблятиме ядерне паливо на заміну російському – Галущенко


Герман Галущенко відвідав «підприємство, де вироблятимуть ядерне паливо для вітчизняних атомних енергоблоків
Герман Галущенко відвідав «підприємство, де вироблятимуть ядерне паливо для вітчизняних атомних енергоблоків

На українському підприємстві будуть вироблятися компоненти для виробництва ядерного палива – про це заявило Міністерство енергетики 16 березня з посиланням на міністра Германа Галущенка.

Як повідомляють у відомстві, Галущенко відвідав «підприємство, де вироблятимуть ядерне паливо для вітчизняних атомних енергоблоків, а згодом і для експорту до інших країн».

За даними Міненерго, в Європі працюють 17 енергоблоків ВВЕР-440, які не мають альтернативи російському паливу.

Читайте також: «Треба злазити з радянської ядерної голки». Чи збудує Україна нові американські атомні реактори?

«На виробничій лінії українського підприємства вироблятимуться тепловидільні збірки ядерних реакторів атомних електростанцій. У 2023 році планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року – на промислове виробництво голівок для паливних касет. Зазначені компоненти будуть використовуватись для виробництва ядерного палива для потреб «Енергоатома» на підприємстві Westinghouse у місті Вестерос у Швеції», – йдеться в повідомленні.

Пресслужба наводить слова президента «Енергоатому» Петра Котіна, за якими державна компанія планує вийти на створення власної лінії з виробництва ядерного палива за три роки.

Читайте також: NYT: через зростання цін Росія заробила понад мільярд доларів від експорту ядерного палива минулого року

Українські атомні електростанції забезпечують близько половини електроенергії, потрібної державі, і мають 15 ядерних реакторів. Ядерне паливо, а саме тепловидільні збірки, що містять сполуки урану, Україна закуповувала у двох постачальників: в американсько-японської компанії Westinghouse Electric і в російської «ТВЕЛ».

Але в березні 2022 року «Енергоатом» заявив, що повністю відмовляється від закупівлі ядерного палива виробництва Російської Федерації.

XS
SM
MD
LG