Доступність посилання

ТОП новини

«Церква захоплюється вашою мужністю»: Патріарх Варфоломій привітав українців з Різдвом


Вселенський патріарх Варфоломій привітав українців зі святом Різдва Христового та зазначив, що церква захоплюється хоробрістю українського народу
Вселенський патріарх Варфоломій привітав українців зі святом Різдва Христового та зазначив, що церква захоплюється хоробрістю українського народу

Вселенський патріарх Варфоломій привітав українців зі святом Різдва Христового в неділю, 25 грудня. Він зазначив, що Велика Церква Христова захоплюється хоробрістю і доблестю українського народу.

«Сьогодні наша свята церква святкує Різдво у плоті Передвічного Сина і слова Божого. Це одне із найбільших свят нашої християнської віри, яке ми святкуємо з духовною свободою і радістю, незалежно від трагічних зовнішніх обставин. На жаль, цього року добра звістка про Різдво лунає поряд із гомоном війни та брязканням зброї на вашій Батьківщині, яка переживає жахливі наслідки провокаційного і несправедливого вторгнення», – зазначив він.

При цьому патріарх наголосив: «Ця війна, спровокована агресією РФ у лютому цього року, є найгіршою європейською геополітичною та гуманітарною кризою з моменту Другої світової війни, що негативно впливає на довкілля і суспільство у всьому світі».

Варфоломій зауважив, що спотворення Євангелія в політичних цілях, намагання знайти богословське виправдання війни є не лише карикатурою на Євангеліє, а й «хулою на Бога милосердя». Він додав, що церква продовжує захоплюватися хоробрістю, доблестю і відданістю українців, думає про всіх, хто святкує Різдво в цю холодну пору, без електрики і опалення.

24 грудня глави Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-катлицької церкви (УГКЦ) обговорили реформу церковного календаря – домовились про спільну робочу групу.

У жовтні 2022 року Православна церква України передбачила можливість проводити богослужіння з нагоди Різдва за григоріанським (новоюліанським) календарем 25 грудня. Таке рішення ПЦУ ухвалила за результатами засідання Синоду.

XS
SM
MD
LG