Доступність посилання

ТОП новини

Венесуела: Мадуро заявляє, що готовий до переговорів з опозицією


Ніколас Мадуро також висловився за проведення дострокових парламентських виборів, але ідею дочасних президентських виборів не прокоментував
Ніколас Мадуро також висловився за проведення дострокових парламентських виборів, але ідею дочасних президентських виборів не прокоментував

Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявляє, що готовий до переговорів з опозицією, лідер якої Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни.

«Я готовий сісти за стіл переговорів з опозицією, щоб ми поговорили на благо Венесуели – для її миру і майбутнього», – сказав він в інтерв’ю російському державному агентству новин «РИА Новости».

Мадуро очікує, що ці переговори будуть проходити за посередництва низки країн, зокрема Росії.

«Є кілька урядів, організацій у світі, які демонструють свою щиру стурбованість тим, що відбувається у Венесуелі, вони закликали до діалогу. Уряди Мексики, Уругваю, Болівії, Росії, Ватикану, деякі європейські уряди підтримують (заклик до – ред.) діалогу. Я відправляю офіційні листи, щоб вони підтримали діалог у Венесуелі – де вони хочуть, коли хочуть і в тій формі, в якій хочуть», – сказав Мадуро.

Він також висловився за проведення дострокових парламентських виборів, але ідею дочасних президентських виборів не прокоментував.

Мадуро додав, що венесуельська армія продовжує його підтримувати, демонструючи «урок моралі, вірності й дисципліни».

При цьому він не прокоментував інформацію про те, що його охороняють співробітники російських приватних військових компаній, про що повідомляло агентство Reuters. «У мене немає коментарів з цього приводу», – сказав Мадуро.

Напередодні Верховний суд Венесуели на прохання генерального прокурора заборонив опозиційному лідеру Хуанові Гуайдо виїжджати з країни і заблокував його рахунки. Генеральна прокуратура звинувачує Гуайдо у сприянні іноземним державам у втручанні у внутрішні справи Венесуели. США засудили такий крок і попередили про наслідки.

23 січня голова Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо на тлі конституційної й економічної кризи оголосив себе тимчасовим президентом країни.

Гуайдо заявив, що Ніколас Мадуро, який у травні оголосив про свою перемогу на президентських виборах у Венесуелі, не здатний виконувати обов’язки глави держави, і пообіцяв провести в країні дострокові вибори.

Гуайдо визнали тимчасовим президентом майже всі країни Латинської Америки, США, Австралія, Канада й Ізраїль. Країни Євросоюзу пообіцяли визнати Гуайдо президентом, якщо у Венесуелі найближчим часом не будуть оголошені позачергові вибори. Мадуро підтримують Росія, Китай, Іран, Мексика, Куба, Туреччина і Сальвадор.

XS
SM
MD
LG