Доступність посилання

ТОП новини

Верещук назвала оголошені РФ наміри евакуації «маніпуляцією»


Вона також закликала світових лідерів допомогти встановити реальні відкриті гуманітарні коридори, щоб евакуювати людей
Вона також закликала світових лідерів допомогти встановити реальні відкриті гуманітарні коридори, щоб евакуювати людей

Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук назвала неприйнятними умови, оголошені Росією, для створення гуманітарних коридорів і евакуації людей до Білорусі і РФ.

«Вранці з’явилася інформація про те, що мовляв Росія «в гуманних цілях» відкриває гуманітарні коридори, і режим припинення вогню задіюється з 10-ї ранку. Це неприйнятний варіант відкриття гуманітарних коридорів. Не поїдуть наші люди з Іванкова, з Димера, Вишгорода, з-під Києва в Білорусь із тим, щоб потім літаками полетіти в Росію», – наголосила Верещук на брифінгу 7 березня.

Вона висловила сподівання, що президент Франції Емманюель Макрон розуміє, що Росія у власних цілях використовує і маніпулює його ім’ям та намаганням допомогти українцям і іноземцям.

«Ми у відповідь направили своє бачення того, як мають виглядати гуманітарні коридори», – наголосила міністерка і закликала РФ забезпечити обов’язкове дотримання режиму припинення вогню для безпечного та безперешкодного проходження гуманітарних коридорів.

«Ми вимагаємо від Росії припинити маніпулювати і зловживати довірою світових лідерів… і зробити відкритими маршрути, які ми вказали. Ми вимагаємо від Росії прийняти варіанти наших маршрутів, а також встановити режим припинення вогню, про який ми домовимось… Припиніть маніпулювати життями цивільного населення! Дайте можливість відкрити гуманітарні коридори і людям врятуватися», – наголосила Верещук.

Вона також закликала світових лідерів допомогти встановити реальні відкриті гуманітарні коридори, щоб евакуювати людей.

Раніше Міноборони Росії оголосило про нібито відкриття з 9:00 за Києвом «гуманітарних коридорів у Києві, Харкові, Сумах та Маріуполі» – для евакуації населення на територію Росії і Білорусі.

У Міноборони РФ заявили, що «тишу» оголошують на прохання президента Франції Емманюеля Макрона, який розмовляв по телефону з президентом Росії Володимиром Путіним на вихідних.​

Попередні угоди про «тишу» не дали змоги евакуювати мирних жителів, зокрема з Маріуполя, бо російські війська продовжили обстріли, попри обіцянки. При цьому Росія звинуватила українську сторону в тому, що створити гуманітарний коридор не вдалося.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG