Доступність посилання

ТОП новини

«Витримати цей рік означає витримати війну» – Зеленський


Українські військовослужбовці біля прифронтового міста Мар’їнка, 26 грудня 2023 року
Українські військовослужбовці біля прифронтового міста Мар’їнка, 26 грудня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що «витримати цей рік означає витримати війну».

«Головний пріоритет нашої держави – незмінно – дати все необхідне для захисту України та для наших активних дій. Боєприпаси. Дрони. Техніка. Особовий склад. Витримати цей рік – означає витримати всю цю війну. Важливий час. Багато в чому вирішальний. Дякую всім, хто це усвідомлює. Хто допомагає державі ставати сильнішою, а нашим воїнам – мати змогу знищувати ворога», – заявив він у своєму відеозверненні.

За його словами, найбільш інтенсивні бої зараз – це Авдіївка, Мар’їнський, Бахмутський, Лиманський, Куп’янський напрямки та південна ділянка фронту.

Зеленський повідомив, що українська влада працює з усіма партнерами для того, щоб цього місяця Україна отримала «достатній обсяг оборонних пакетів».

«Зараз уже маємо черговий оборонний крок Німеччини для України. Це ракети для ППО, це артилерія калібру 155, а також інші необхідні речі. Дякую! Дуже вчасний пакет. Чекаємо таких кроків і від інших наших партнерів, зокрема Сполучених Штатів. Щоб і цієї зими, як минулої, російський терор ні в чому не міг виграти», – додав президент.

Читайте також: Допомога Україні «не є благодійністю» – Кулеба в інтервʼю CNN

Україна стикнулася з затримкою допомоги від США та Євросоюзу. У США прохання адміністрації Джо Байдена про надання додаткових понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні застрягло в Конгресі.

Крім того, у грудні лідери ЄС мали намір схвалити надання Україні фінансової підтримки до 2027 року в розмірі 50 мільярдів євро, проте Угорщина заблокувала цей пакет допомоги. Як повідомляв кореспондент Радіо Свобода, лідери ЄС повернуться до цього питання наприкінці січня 2024 року.

Читайте також: Конгрес США повернеться до питання України після свят. Чи існує план «Б»?

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Генштаб ЗСУ останнім часом повідомляє про відбиття російських атак практично на всіх напрямках фронту. Крім того, в останні дні Москва посилила масовані атаки по Україні як з застосування ракет різних типів, так і безпілотників.

Наприкінці 2023 року американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що Росія продовжить завдавати масштабних ударів по Україні, намагаючись підірвати український моральний стан і здатність України давати відсіч вторгненню РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG