Доступність посилання

ТОП новини

F-16 і більше боєприпасів – Залужний повідомив про розмову з командувачем сил США в Європі


За словами Валерія Залужного, ці теми були ключовими під час діалогу
За словами Валерія Залужного, ці теми були ключовими під час діалогу

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що мав телефонну розмову з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі й командувачем сил США в Європі генералом Крістофером Каволі.

Під час переговорів йшлося про необхідність посилення протиповітряної оборони України, зокрема за допомогою винищувачів F-16, і збільшення кількості боєприпасів. За словами Залужного, ці теми були ключовими під час діалогу.

«Обговорили важливість продовження спільної роботи щодо обслуговування й ремонту військової техніки. Також розповів про кількісний і якісний склад нашого війська і про ініціативу посилення української морської піхоти за рахунок створення нових бригад. Домовилися з генералом Каволі і надалі активно взаємодіяти задля зміцнення обороноздатності України», – йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці Залужного.

Читайте також: У ВПС США розповіли, коли Україна може отримати винищувачі F-16

23 травня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ назвав «хорошою ідеєю» почати готувати українських пілотів на винищувачах F-16. Він додав, що кожна країна, яка тренуватиме пілотів, сама повідомить про початок навчань.

Столтенберґ назвав важливою заяву США про початок тренування, тому що вона уможливлює надання винищувачів на певному етапі, а також «надсилає чіткий сигнал, що ми в цьому надовго, і Росія не зможе нас перечекати».

Читайте також: Медведєв: надання F-16 для України робить «ядерний апокаліпсис» імовірнішим

«Вони (Україна – ред.) захищаються, і право на самозахист закарбоване в Хартії ООН. Ми допомагаємо Україні реалізувати це право. Це наше право – допомагати їм захищати міжнародне право проти агресивної війни. Це не робить НАТО або членів НАТО частиною конфлікту», – зазначив генеральний секретар Альянсу.

У Міністерстві оборони України раніше натякнули, що винищувачі F-16 можуть почати патрулювати українське небо вже цієї осені.

Після зустрічі президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського 21 травня стало відомо, що Байден обговорив підтримку Сполученими Штатами спільних зусиль із союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів управлінню винищувачами четвертого покоління, такими як F-16.

Уряд Великої Британії 15 травня заявив, що влітку почне навчати українських пілотів. Це була перша офіційно оголошена програма навчання українських пілотів на західних винищувачах.

XS
SM
MD
LG