Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь: проти українських правозахисників, затриманих у Мінську, порушили кримінальну справу


Білоруські силовики патрулюють вулиці Мінська на випадок протестів, 12 серпня 2020 року
Білоруські силовики патрулюють вулиці Мінська на випадок протестів, 12 серпня 2020 року

Українські правозахисники Костянтин Реуцький і Євген Васильєв, затримані раніше 12 серпня в Мінську, проходять підозрюваними у кримінальній справі про масові заворушення в Мінську 10–12 серпня, повідомила Радіо Свобода білоруська правозахисниця Тетяна Ревяко з правозахисного центру «Весна».

За її словами, в рамках слідства був проведений обшук у квартирі самої Тетяни Ревяко, в який зупинилися її українські колеги вранці 12 серпня. Слідчі вилучили комп’ютер Реуцького, внутрішній український паспорт Васильєва й інші їхні речі. Постанову на обшук підписав прокурор Советського району Мінська Шаблінський.

За даними Ревяко, українці перебувають у слідчому ізоляторі.

Справа заведена щодо подій у Мінську, які почалися 10 серпня, каже Ревяко. При цьому вона звертає увагу: «Вони тільки сьогодні (12 серпня – ред.) приїхали до Білорусі, попили кави, вийшли на прогулянку і були затримані, ні в яких заворушеннях вони участі не брали».

Обидва українці прибули до Білорусі від правозахисної організації «Восток-SOS» у рамках місії допомоги білоруським колегам, які мають дуже багато роботи в зв’язку з арештами, які почалися після масових протестів із приводу виборів президента 9 серпня, які широко вважають нечесними.

«Вони прибули до нас у важкий час, щоб підтримати нас – так заведено у правозахисників, ми також бували в Україні і інших державах у схожі моменти», – каже Ревяко.

Про затримання українців центр «Весна» повідомив посольство України в Мінську. У посольстві України в Мінську Радіо Свобода повідомили, що українські консули в курсі справи про затримання правозахисників і займаються нею.

Зранку 12 серпня в Міністерстві закордонних справ України повідомляли, що вже на той час у Білорусі затримали дев’ять українців і побили українського фотокореспондента.

За останні кілька днів у Білорусі, де тривають масові протести проти президента Олександра Лукашенка, силовики затримали чи й побили ще кількох іноземних журналістів. Декого з них уже звільнили.

XS
SM
MD
LG