Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський каже, що запропонував США нові формати участі у врегулюванні конфлікту на Донбасі


Зустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена у Вашингтоні відбулася ввечері (за київським часом) 1 вересня
Зустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена у Вашингтоні відбулася ввечері (за київським часом) 1 вересня

Президент України Володимир Зеленський заявив, що запропонував залучити Сполучені Штати Америки на рівні президента до процесу мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Він сказав про це на брифінгу у Вашингтоні після завершення зустрічі з президентом США Джо Байденом.

«Я пропонував формати... імплементації представників США на рівні президента в формат мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. США будуть думати над моєю пропозицією, оскільки до зустрічі я не обговорював ці деталі і не передавав», – заявив Зеленський.

Залучення США до переговорів щодо Донбасу обговорюється вже тривалий час. Про це заявляли ще президент Петро Порошенко і тогочасний міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Це питання порушується і тепер: у липні 2021 року Володимир Зеленський заявив, що вважає корисним приєднання США до переговорів із Росією.

«Я вважаю, що процес заради процесу не працює, – заявив президент. – Ми бачимо гальмування в «нормандському форматі», і я про це відверто кажу. Тому я виступав за те, щоб приєдналися потужні країни, потужні геополітичні гравці, які можуть вплинути на Російську Федерацію, а це значить – і на закінчення війни в Україні. Тому я виступав за розширення «нормандського формату», – заявив тоді український президент.

Незадовго до зустрічі Зеленського та Байдена експосол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю українському телеканалу «Дом» сказав, що Зеленський мав би запропонувати США долучитися до переговорного процесу у «нормандському форматі», а у Білому домі мали би взяти на себе таку відповідальність.

З боку офіційних осіб США, які відвідували Україну останнім часом, не звучало відмови від участі у переговорах, але й чіткого сигналу про долучення до того чи іншого формату – теж не було.

Це стосується і держсекретаря США Ентоні Блінкена, і заступника помічника держсекретаря США у справах Європи та Євразії, що кілька тижнів очолював американське посольство, Джорджа Кента.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG