Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський розпочав балтійське турне


Президент України Володимир Зеленський під час прибуття до Литви. Вільнюс, 10 січня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський під час прибуття до Литви. Вільнюс, 10 січня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський 10 січня прибув до столиці Литви Вільнюса з візитом, про який заздалегідь не оголошувалося.

«Згодом буду в Таллінні та Ризі, а сьогодні – Вільнюс. Переговори з президентом, прем’єр-міністром, спікером Сеймасу. Зустрічі з представниками політичних сил, ЗМІ та української громади. Безпека, інтеграція до ЄС та НАТО, співпраця в галузі РЕБ і дронів, подальша координація європейської підтримки. І звичайно, наша велика вдячність. За безкомпромісну підтримку України впродовж усіх 10 років війни, а особливо зараз, після початку повномасштабного вторгнення», – написав глава держави в телеграмі.

Литва, а також інші країни Балтії надають Україні підтримку в її опорі російському вторгненню. Наприкінці 2023 року міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попередив, що Захід може повторити історичні помилки у питанні військової допомоги Україні.

За його словами, Захід може дочекатися «ефекту Перл-Харбору».

«Моменту в історії, коли проблеми завтрашнього дня нарешті стануть проблемами сьогоднішнього дня, але за надзвичайно завищеною ціною. Або ми можемо розглядати це як сьогоднішню проблему і почати вирішувати її вже сьогодні», – додав він.

Литовський міністр зазначив, що майже 25 років Захід бореться над тим, щоб «стримати імперіалізм Путіна за допомогою діалогу та дипломатії, в той час як він продовжує ігнорувати кордони та зрівнювати з землею міста».

Форум

XS
SM
MD
LG