Доступність посилання

ТОП новини

«Це можливо» – Зеленський про продовження війни без підтримки союзників


Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Норвегії, Осло, 13 грудня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Норвегії, Осло, 13 грудня 2023 року

Без допомоги союзників Україні доведеться воювати з Росією самостійно, як на початку повномасштабного вторгнення, заявив президент України Володимир Зеленський 13 грудня в Осло після переговорів із премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Ґаром Стьоре.

«Як ви знаєте, впродовж перших днів повномасштабної війни, з 24 лютого, ми справді були одні. Це було складно та дуже важко. Трагічний період для нас та нашого народу. Нас майже окупували. Але ми нікуди не втекли, не поїхали та прийняли цей бій. Тому, коли ви питаєте, чи можна це робити без допомоги… Це можна робити так, як це було. Це складно, ви втрачаєте багато людей… Безумовно, не можна перемогти без допомоги, але й програти також не можна, бо це єдине, що у вас є – ваша держава», – сказав президент України.

Читайте також: Без допомоги США є «великий ризик програти війну» – Єрмак у Вашингтоні

Нині залишається заблокованою американськими законодавцями ініційована Джо Байденом допомога Україні у понад 60 мільярдів доларів. І Білий дім, і українська влада неодноразово застерігали, що це вкрай загрозливо для подальшої боротьби з російською агресією.

Протягом повномасштабного вторгнення Росії українські сили залежать від очолюваної США коаліції країн, яка надала зброю, а також економічну й соціальну допомогу на десятки мільярдів доларів. Зараз потік американської допомоги близький до виснаження – якщо Конгрес США не підтримає пропозиції президента Байдена.

Форум

XS
SM
MD
LG