Доступність посилання

ТОП новини

Україна «зацікавлена» в стабільності на Південному Кавказі – Зеленський про зустріч із Пашиняном


Це перша зустріч президента України та голови вірменського уряду
Це перша зустріч президента України та голови вірменського уряду

Президент України Володимир Зеленський вперше зустрівся із прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном під час саміту в Гранаді – про це він повідомив 5 жовтня.

За словами Зеленського, розмова стосувалася безпекової ситуації на Південному Кавказі.

«Україна зацікавлена в стабільності регіону та дружніх відносинах із його країнами. Ми також обговорили нашу двосторонню співпрацю й міжрегіональні економічні проєкти», – додав він.

Пресслужба Пашиняна називає Зеленського серед політиків, із якими голова вірменського уряду мав зустрічі під час саміту.

Напередодні Зеленський повідомив про телефонну розмову з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим, в тому числі щодо регіональної безпеки.

Читайте також: Росія і США підтвердили переговори за участі ЄС щодо Карабаху перед операцією Баку

5 жовтня в Гранаді в Іспанії мала відбутися зустріч президента Азербайджану Ільгама Алієва і прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна за участю канцлера Німеччини і президента Франції. Але за день до зустрічі Алієв відмовився від візиту. За даними азербайджанських ЗМІ, Баку наполягав на участі в зустрічі Туреччини, але отримав відмову. Проти, зокрема, виступили Франція та Німеччина.

Баку та Єреван роками перебувають у конфлікті через сепаратистський регіон Нагірний Карабах. Підтримувані Вірменією сепаратисти захопили регіон Азербайджану, населений переважно етнічними вірменами, під час війни на початку 1990-х років, у якій загинули близько 30 000 людей.

У вересні азербайджанська армія провела операцію з відновлення контролю над регіоном. Влада етнічних вірмен капітулювала і нині бере участь у переговорах про реінтеграцію Карабаху в Азербайджан. Це супроводжується протестами в Єревані і виїздом населення з Нагірного Карабаху.

Форум

XS
SM
MD
LG