Доступність посилання

ТОП новини

Експорт зерна: Польща може заблокувати вступ України до ЄС


Міністр Роберт Телус зауважив, що «на основі, яка є на даний момент, польське сільське господарство ніколи не переможе українське»
Міністр Роберт Телус зауважив, що «на основі, яка є на даний момент, польське сільське господарство ніколи не переможе українське»

Влада Польщі може заблокувати вступ України до Євросоюзу, якщо не вирішиться питання щодо заборони імпорту зерна, йдеться в заяві міністра сільського господарства Роберта Телуса, якого цитують польські ЗМІ.

Він зазначив, що «позиція Польщі щодо заборони імпорту зерна з України є твердою». Телус також додав, що це нібито «будує можливість вступу України до Євросоюзу».

«Якщо ми сьогодні не побудуємо ці інструменти, то Польща точно не погодиться на вступ України (до ЄС – ред.)... Коли Польща приєдналася до Євросоюзу, ми повинні були виконати умови. І ці умови нам висували дуже жорстко. І ми повинні поставити Україні умови», – сказав він.

Міністр зауважив, що «на основі, яка є на даний момент, польське сільське господарство ніколи не переможе українське».

На запитання, чи може Польща не погодитися на членство України в Євросоюзі, міністр відповів: «Якщо ми не розбудуємо ці інструменти».

«І ми це говоримо в Євросоюзі, що, перш за все, потрібно створити умови для вступу України», – додав Телус.

15 вересня сплив термін дії обмежувальних заходів, запроваджених Єврокомісією 2 травня щодо чотирьох категорій українського агроімпорту. На цей крок у Брюсселі пішли, щоби стабілізувати сільськогосподарські ринки Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії, що зіткнулися з напливом української агропродукції.

Після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про односторонні обмеження.

Натомість Болгарія підтримала ідею припинити обмеження імпорту українського зерна, а Румунія, на яку зараз припадають найбільші об’єми експорту й подальшого транзиту української агропродукції, утрималась від запровадження односторонніх заборон. Бухарест заявив, що «залежно від плану дій, представленого українською стороною, уряд Румунії ухвалить рішення про відповідні заходи для захисту румунських фермерів».

XS
SM
MD
LG