Доступність посилання

ТОП новини

Дуда і Зеленський у Нью-Йорку обговорять питання експорту українського зерна – Польське радіо


Президенти України Володимир Зеленський (п) та Польщі Анджей Дуда, Київ, червень 2023 року
Президенти України Володимир Зеленський (п) та Польщі Анджей Дуда, Київ, червень 2023 року

Президенти України Володимир Зеленський та Польщі Анджей Дуда 19 вересня зустрінуться у Нью-Йорку на полях сесії Генеральної асамблеї ООН. Про це, як повідомляє 18 вересня Польське радіо, сказав лідер Польщі Анджей Дуда.

«У нас запланована двостороння зустріч», – сказав польський президент під час пресбрифінгу в Джерсі-Сіті поблизу Нью-Йорка.

Раніше Дуда заявив, що має намір обговорити із Зеленським, зокрема, питання українського зерна, але такі переговори на той момент не були включені в офіційний графік візиту президента Республіки Польща до Нью-Йорка.

15 вересня сплив термін дії обмежувальних заходів, запроваджених Єврокомісією 2 травня щодо чотирьох категорій українського агроімпорту. На цей крок у Брюсселі пішли, щоби стабілізувати сільськогосподарські ринки Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії, що зіткнулися з напливом української агропродукції.

Після рішення Єврокомісії не продовжувати обмеження на імпорт української агропродукції Польща, Угорщина та Словаччина оголосили про односторонні обмеження.

Натомість Болгарія підтримала ідею припинити обмеження імпорту українського зерна, а Румунія, на яку зараз припадають найбільші об’єми експорту й подальшого транзиту української агропродукції, утрималась від запровадження односторонніх заборон. Бухарест заявив, що «залежно від плану дій, представленого українською стороною, уряд Румунії ухвалить рішення про відповідні заходи для захисту румунських фермерів».

XS
SM
MD
LG