Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко назвав Дебальцевську операцію унікальною


У Києві презентували фільм «Дебальцеве» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Президент України Петро Порошенко, виступаючи в середу на прем’єрі документального фільму «Дебальцеве», назвав унікальною операцію Збройних сил України під цим містом на Донеччині рік тому, в лютому 2015-го.

За його словами, зміст Дебальцевської операції багатьом став зрозумілий згодом, через кілька місяців.

«Ніхто не розуміє, наскільки важливою була присутність українських військ (у Дебальцеві) під час переговорів у Мінську, наскільки важливим було довести всьому світові злочинний характер російського агресора. Бо ніякі не сепаратисти-бойовики – добірні частини російського спецназу штурмували Дебальцеве. І ворог заплатив за це дуже високу ціну», – наголосив президент.

Голова держави нагадав, що під час тих переговорів у Мінську в лютому 2015 року президент Росії Володимир Путін домагався, щоб українські війська під Дебальцевом склали зброю.

Тоді Дебальцеве Донецької області намагалися захопити спільні сили регулярної російської армії і збройних сепаратистів у той час, коли лідери чотирьох країн «нормандського формату» вели в білоруському Мінську переговори про припинення вогню. Тоді Путін домігся відкласти початок припинення вогню на кілька днів, щоб за цей час таки захопити Дебальцеве; це не вдалося зробити до визначеного терміну, але спільні російсько-сепаратистські сили, всупереч щойно досягненій домовленості, продовжили наступ і врешті все ж окупували це місто.

За версією Генерального штабу Збройних сил України, українські війська, утримуючи Дебальцевський плацдарм до 18 лютого, зірвали плани противника щодо масштабного наступу, який передбачав захоплення Бахмута (на той час Артемівська), Краматорська і навіть подальший рух у напрямку Харкова. Щоб не допустити розширення меж контрольованої противником території, угруповання українських військ усередині Дебальцевського виступу мусило якомога довше стримувати сили противника, завдаючи їм максимальних втрат, які б ліквідували загрозу наступальних дій. Відтак раніше від 18 лютого виводити українські підрозділи з Дебальцевського плацдарму, вважають у Генштабі, було недоречно.

Але якщо начальник Генштабу Віктор Муженко називає виведення підрозділів із Дебальцевського плацдарму «однією з найуспішніших операцій української армії», то військові, яким довелося прориватися з міста, описуючи ті події, нерідко вживають словосполучення «Дебальцевський котел».

Головна військова прокуратура здійснює розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого недбалого ставлення військових службових осіб під час військової операції в районі Дебальцева, що спричинило тяжкі наслідки. Подробиці цього розслідування не оприлюднюють.

Бої за Дебальцеве стали другим моментом війни на сході України після серпня 2014 року, коли в бойових діях із українськими силами брали масову й безпосередню участь кадрові війська Збройних сил Росії.

На цю ж тему:

08.02.2016
Рішення про наступ на Дебальцеве ухвалював сам Путін – дослідження СІТ

Російського танкіста Усова за бої під Дебальцевом нагородив особисто міністр оброни Росії далі

15.02.2016
Дебальцеве: рішення, які врятували військо

Учасники подій розповіли про подробиці підготовки операції з виведення українських підрозділів з Дебальцевського виступу 18 лютого 2015 року далі
XS
SM
MD
LG