Доступність посилання

ТОП новини

Відомий учений Микола Неврлий відзначив свій 100-літній ювілей


Відомому українському, словацькому і чеському вченому-славістові Миколі Неврлому виповнилося 100 років.

Народжений У Ростові-на-Дону в українсько-чеській родині, учений протягом усього свого життя активно цікавиться і вивчає історію, мову, літературу, традиції українського народу.

Від 1933 року вчений живе в Чехословаччині, тепер у словацькій столиці Братиславі.

Микола Неврлий закінчив Карлів університет у Празі, брав участь в українських визвольних змаганнях, а також у боротьбі проти нацистської окупації Чехословаччини.

Микола Неврлий – багаторічний працівник Інституту літератури Словацької академії наук, його ім’я добре відоме і в Україні. Микола Неврлий був особисто знайомий з багатьма відомими українцями – Євгеном Маланюком, Олександром Олесем, Олегом Ольжичем, Володимиром Сосюрою, творчості яких присвятив низку своїх праць, а також перекладів.

Багато уваги надає Микола Неврлий історії українсько-словацьких і українсько-чеських культурних зв’язків, історії української міжвоєнної еміграції в Чехословаччині і світі. Одна з останніх наразі важливих книг ученого – збірник українознавчих праць «Минуле і сучасне», яка побачила світ у Києві у 2009 році.

Микола Неврлий – іноземний член Національної академії наук України (з 2003 року), нагороджений ювілейною медаллю «25 років незалежності України», орденами «За заслуги» і «Козацької доблесті».

XS
SM
MD
LG