Доступність посилання

ТОП новини

Кримські музеї подали апеляцію на рішення суду щодо «скіфського золота» – Поклонська


Експонати кримських музеїв із колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» на виставці в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, Нідерланди, 21 серпня 2014 року
Експонати кримських музеїв із колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» на виставці в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі, Нідерланди, 21 серпня 2014 року

Кримські музеї оскаржили рішення суду в Амстердамі (Нідерланди), який 14 грудня постановив повернути Україні експонати кримських музеїв з колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване «скіфське золото»), заявила депутат Держдуми Росії Наталія Поклонська.

«Ми подали апеляцію і сподіваємося на ухвалення правильного політичного рішення… Це кримська спадщина, і вона має повернутися додому», – сказала 25 січня Поклонська, яка до обрання в російську Держдуму була підконтрольним Москві чільним прокурором в анексованому Росією Криму.

Коли саме була подана скарга, вона не уточнила.

Російські агентства і засоби інформації ще 18 січня повідомляли з посиланням на представників кримських музеїв та їхніх адвокатів, що до суду в Амстердамі було подане попереднє оскарження ухвали цього суду з тим, що повну скаргу вони підготують у визначений законодавством тримісячний термін із часу винесення ухвали.

За словами одного з цих адвокатів, документ про оскарження був поданий до Амстердама 16 січня.

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» (так зване «скіфське золото») повинні бути повернуті державі Україна.

Російська влада назвала незаконним і політичним рішення суду щодо «скіфського золота».

Колекцію «скіфського золота» вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію.

Україна вимагала від музею повернути експонати.

Відмову повернути колекцію Національному музею історії України нідерландська сторона мотивувала побоюванням про можливі претензії з боку кримських музеїв. Україна ж наполягала, що поки Крим окупований Росією, експонати не можна повертати на півострів, а треба передати безпосередньо державі Україна.

XS
SM
MD
LG