Доступність посилання

ТОП новини

США закликали до прозорого розслідування смерті блогера в Азербайджані


Сполучені Штати Америки закликали владу Азербайджану провести прозоре розслідування смерті азербайджанського блогера після його арешту за звинуваченням в незаконному обігу наркотиків, які, за твердженням активістів, були сфабриковані.

«Сполучені Штати глибоко занепокоєні смертю азербайджанського блогера та активіста Мехмана Каландарова 28 квітня під час його перебування під вартою», – йдеться в заяві Держдепартаменту 3 травня.

«Ми закликаємо уряд Азербайджану провести повне, прозоре та незалежне розслідування обставин смерті пана Каландарова і звільнити всіх позбавлених волі активістів в Азербайджані для здійснення їхніх фундаментальних свобод», – зазначено в повідомленні.

29 квітня азербайджанська неурядова організація «Інститут журналістської свободи і безпеки» повідомила, що Каландаров «схоже, повісився» в бакинському слідчому ізоляторі, де його утримували. Однак організація зробила посилання на правозахисника Октая Гулалієва, вказавши, що обставини його смерті невідомі.

Гулалієв розповів, що Каландаров критикував уряд і неодноразово закликав до звільнення ув’язнених опозиційних активістів Байрама Мамедова і Гіяса Ібрагімова. Мамедов та Ібрагімов були заарештовані в травні 2016 року після акції «Щасливий день рабів» в Баку, і пізніше засуджені до 10 років позбавлення волі за звинуваченням в участі обігу наркотиками. Обидва чоловіки заперечили свою провину, а Мамедов взагалі сказав, що його катували під час допиту.

Повідомляється, що Каландаров працював учителем в Коледжі філософії, соціології та політології Баку.

Президент Азербайджану Ільгам Алієв неодноразово заперечував критику з боку правозахисних організацій та урядів західних країн, які стверджували, що Каландаров був ув’язнений незаконно і про зловживання влади з метою придушення інакомислення в країні.

XS
SM
MD
LG