Доступність посилання

ТОП новини

Із храмів Московського патріархату в Криму знімають таблички УПЦ


Табличка на храмі УПЦ (МП) у Криму
Табличка на храмі УПЦ (МП) у Криму

В анексованому Криму на деяких храмах Української православної церкви (Московського патріархату) зникли таблички про належність до цієї церкви. На деяких храмах взагалі немає написів «УПЦ», на деяких написано «Московський патріархат», повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Так, немає ніяких розпізнавальних знаків на Володимирському соборі в Херсонесі, а на новому храмі Преподобного Сергія Радонезького в Севастополі написано, що він належить «Сімферопольській і Кримській єпархії Московського патріархату».

На офіційному сайті Російської православної церкви Сімферопольська єпархія, як і всі інші єпархії України, перелічені у складі РПЦ, згадки про її належність Українській православній церкві (МП) проходять лише натяками. Сайти Сімферопольської єпархії, як і Джанкойської і Феодосійської, адреси яких наведені на сайті УПЦ (МП), вже кілька років не оновлюються або містять посилання на сайти за іншими адресами, створені вже після окупації Криму (зокрема, новий сайт Сімферопольської єпархії зареєстрований у доменній зоні .ru). На цих нових сайтах належність цих єпархій Українській православній церкві (Московського патріархату) згадана тільки в розділах про їхню історію.

Архієпископ УПЦ (МП) Климент (Вечеря) заявив Крим.Реалії, що Кримська єпархія досі перебуває у складі УПЦ (МП), а таблички на храмах не є офіційними документами.

«На більшості православних храмів ніяких табличок не вішають. Для того, щоб дізнатися офіційну інформацію, необхідно звертатися до зареєстрованих державою статутів. На території Криму не існує канонічних православних парафій, що не належали до єпархії Української православної церкви. У всіх кримських храмах за богослужінням возноситься ім’я блаженнішого митрополита Київського і всієї України», – сказав він.

В Українській православній церкві Київського патріархату заявили, що таблички «Московський патріархат» на кримських храмах доводять «фальшивість заяв керівництва Київської митрополії МП, що кримські єпархії належать до УПЦ».

«Йдеться про те, що не тільки в Криму, але і в багатьох місцях материкової України митрополія Московського патріархату, яка себе називає Українською православною церквою, не приймає цю назву або вживає обидві назви, із зазначенням належності до МП на першому місці. Найчастіше це зустрічається на сході і півдні України: Одеська область, Донбас. Однак і на захід від Києва теж це можна побачити. Тому практика подвійних стандартів в назві в цій структурі – поширене явище. Що стосується Криму, то ситуація для них обтяжена тим, що з політичних міркувань РПЦ формально залишила Крим у структурі УПЦ, але фактично вона підпорядкувала єпархії в Криму собі», – заявив Крим.Реалії речник Київської патріархії, архієпископ Євстратій Зоря.

На початку цього року Московський патріархат в особі протоієрея Сергія Халюти висунув претензії на 24 об’єкти музею-заповідника «Херсонес Таврійський». За словами директор «Херсонеса» Світлани Мельникової, передача в користування церкви об’єктів заповідника «завдасть йому величезних збитків».


НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Крим: у Сімферополі російські судові пристави вивезли церковне начиння з храму УПЦ КП

Кому служать священики Московського патріархату?

Кожна церква повинна поважати суверенітет України – Юрій Тимошенко

УПЦ Київського патріархату і УПЦ (Московського патріархату) віддаляються одна від одної

Хода нарізно: чому Київському і Московському патріархатам не по дорозі?

Молитви під Радою: як протестували проти «особливого статусу» Московського патріархату

В Україні – «церковні гоніння» чи протидія впливу Кремля?

Створення єдиної української помісної церкви є неминучим – прем’єр-міністр Гройсман

Місіонери Московського патріархату нав’язують Україні «русский мир»

«Ми молимося за об’єднання українського православ’я» – глава УГКЦ Святослав Шевчук

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники

XS
SM
MD
LG