Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці Запоріжжя працюють у посиленому режимі роботи через ймовірний напад під церквою УПЦ (МП)


Дитячі іграшки біля будівлі церкви УПЦ (МП) на знак протесту проти відмови священиками цієї церкви відспівати загиблого дворічного хлопчика. Запоріжжя, 5 січня 2018 року
Дитячі іграшки біля будівлі церкви УПЦ (МП) на знак протесту проти відмови священиками цієї церкви відспівати загиблого дворічного хлопчика. Запоріжжя, 5 січня 2018 року

Структури СБУ та Національної поліції в Запорізькій області переведенні у посилений режим роботи через інцидент 6 січня, коли згідно з повідомленнями в соціальних мережах, невідомі особи вчинили напад на двох учасників АТО, що брали участь в акції #принесиляльку. Як повідомили у прес-службі управління СБУ регіону, відповідні заходи були запроваджені від вечора 6 січня.

«Поліція, патрульна поліція, СБУ постійно у такому напруженому графіку роботи підвищеної безпеки. Через позавчорашні події всі переведені у посилений режим. Усі знаходяться у зоні досяжності. Патрульні машини знаходяться поблизу церков на випадок надзвичайної ситуації», – розповів прес-офіцер управління СБУ У Запорізькій області Сергій Левченко.

6 січня в соцмережах з’явилась інформація про напад невідомих чоловіків на двох учасників АТО, коли ті виходили з території храму, де поклали іграшки в рамках акції #принесиляльку.

#Принеси_ляльку: запоріжці протестували під храмом УПЦ (МП) (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Спочатку в Головному управлінні Національній поліції в Запорізької області інформацію про інцидент не підтверджували через відсутність заяв свідків події та постраждалих. 7 січня на підставі публікацій в ЗМІ поліція відкрила провадження за статтею «умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження».

Очільник Нацполіції регіону Олег Золотоноша повідомив, що працівники відомства обстежили лікарні міста і виявили особу ймовірного постраждалого, який отримав перелом руки. Втім, той відмовляється подавати заяву до правоохоронних органів щодо вчинення нападу на нього.

Акцію #принесиляльку ініціював виходець із Запоріжжя, блогер Юрій Гудименко, який закликав українців приносити іграшки під стіни храмів УПЦ (Московського патріархату) через те, що представники цієї церкви відмовились відспівувати дворічного загиблого хлопчика, якого було хрещено в церкві УПЦ Київського патріархату.

5 січня митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ (МП) Лука заявив, що священик, котрий відмовився відспівувати загиблого хлопчика, діяв згідно з церковним каноном. Представники УПЦ (МП) називають УПЦ КП «розкольниками», тому не визнають проведений тими обряд хрещення і долучення людини до церкви. Але, попри це, митрополит Лука закликав молитися за загиблого й приносити до храмів ляльок та цукерки.

«Я закликаю всіх і благословляю священство все нашої єпархії келійно, не під час священної літургії, а келійно молитися за трагічно загиблого малюка Євгена. У пам’ять про Євгена прошу приносити до храмів ляльок, цукерки – ми їх роздамо до дитячих будинків, малозабезпечених родин», – заявив митрополит Лука.

4 січня запорізький сайт «Форпост» повідомив, що священик УПЦ (МП), запрошений ритуальною службою, відмовився провести обряд відспівування дворічного хлопчика, що загинув ввечері 31 грудня внаслідок падіння на нього 39-річного чоловіка, що вчинив самогубство, вистрибнувши з вікна багатоповерхівки. Представник церкви, незважаючи на прохання батьків, відмовився провести ритуал після того, як дізнався, що дитину хрестили в церкві УПЦ КП. Після цього батьки загиблої дитини звернулися до найближчої церкви, яка також належить до УПЦ (Московського патріархату), та отримали нову відмову в проведенні відспівування. Згодом на похорон приїхав священик УПЦ Київського патріархату, який і провів ритуал.

Російський богослов Андрій Кураєв вважає, що відмовою відспівати трагічно загиблого хлопчика священики церкви, до якої сам богослов належить, порушили канони.


НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Що нам робити з «канонічним» Московським патріархатом?​

У Києві фотокору Радіо Свобода заважали зняти дії священика під час акції #принесиляльку

Священики УПЦ (Московського патріархату) відмовилися відспівати дитину. Люди обурені і несуть ляльки до храмів

Українська помісна церква: надія і пастка Москви

Кому служать священики Московського патріархату?

XS
SM
MD
LG