Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ чекає пояснень у справі щодо «параду полонених» у Донецьку від України і Росії – правозахисник


Бойовики угруповання «ДНР» ведуть вулицями Донецька українських полонених, 24 серпня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» ведуть вулицями Донецька українських полонених, 24 серпня 2014 року

Європейський суд із прав людини взяв до розгляду справу щодо «параду полонених» в Донецьку 24 серпня 2014 року і чекає на заперечення від України й Росії. Про це 29 січня повідомив Радіо Свобода автор позовної заяви, правозахисник з Дніпра Віталій Погосян з посиланням на відповідь, отриману ним з ЄСПЛ.

За словами Погосяна, заяву він подав проти урядів двох країн – України та Росії – ще 2014 року. Йдеться про випадок, коли полонених українських військових провели вулицями окупованого Донецька колоною, пустивши за нею поливальні машини, повторюючи сценарій параду полонених німців 1944 року в Москві.

«Справа в тому, що «парад» проходив на території України, отже Україна зазначена як країна-відповідач. Відносно Росії є обґрунтування в самій заяві з прив’язкою до норм міжнародного законодавства», – пояснив Віталій Погосян.

За його словами, відповідь із суду свідчить про те, що «заява прийнята і зараз розпочато процес комунікації»: відправлено заяву до урядів країн-відповідачів, щоб вони підготували свої заперечення. Як пояснив правозахисник, строк подачі заперечень – шість місяців.

Водночас, за його словами, розгляд справи в суді може розтягнутись.

«Після отримання заперечень надається строк заявнику надати свої заперечення на заперечення урядів. Строк – три місяці. І після цього може бути розгляд справи по суті. Для інформації: комунікація щодо Майданівських справ відбулася рік тому, вже були і заперечення, і мої заперечення на заперечення. Отже, вже рік чекаємо, щоб цю справу розглянули по суті», – сказав Погосян.

24 серпня 2014 року підтримувані Росією бойовики у Донецьку, у День Незалежності України, центральними вулицями провели десятки людей, серед них захоплених у полон українських військових.

За повідомленнями кореспондентів, деякі люди дивилися на це, кричали «фашисти» й кидали у полонених порожні пляшки і сміття. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров тоді заявив, що не бачить «і близького нічого такого, щоб можна було б вважати принизливим» у цьому «параді». У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch назвали «марш» порушенням Женевської конвенції.

XS
SM
MD
LG