Доступність посилання

ТОП новини

Після початку «хлібного перемир'я» на Донбасі безпекова ситуація покращилася – Сайдік


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Безпекова ситуація у зоні конфлікту на Донбасі покращилася після початку «хлібного перемир’я», заявив за підсумками переговорів щодо Донбасу у Мінську посол Мартін Сайдік. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Я радий, що узгоджене перемиря приносить результати. Є значне покращення, кількість порушень режиму тишу значно знизилася», – сказав він.

За інформацією посла, під час перемир’я був поранений один цивільний.

Сайдік закликав сторони далі дотримуватись режиму припинення вогню, далі відводити сили та засоби ураження та продовжувати розмінування.

Речниця представника України на переговорах Дарка Оліфер навела дані СММ ОБСЄ, що «інтенсивність обстрілів за цей час зменшилася майже на 80% у порівнянні з попереднім періодом», але заявила, що повноцінний режим тиші так і не став реальністю.

«Триває повзуча військова активність, виявлена СММ ОБСЄ на ділянках розведення сил та засобів в р-ні Петрівського і Золотого, особливу тривогу викликають факти облаштування укріплення кулеметних та мінометних позицій», – написала вона у Facebook.

Підгрупа з гуманітарних питань сьогодні не засідала, вона збереться на засідання у Мінську 25 липня.

Під час попереднього засідання ТКГ домовилася про припинення вогню з 1 липня, про порушення якого сторони конфлікту на Донбасі заявили майже відразу після початку дії нових домовленостей.

11 червня у Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки», на якій обговорювали можливість розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі й питання обміну ув’язненими.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати лише російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG