Доступність посилання

ТОП новини

Признання Путіна щодо організації «референдуму» в Криму треба використати в судових позовах – Геращенко


Володимир Путін на прес-конференції з Дональдом Трампом фактично признався в організації Москвою псевдореферендуму в Криму, наголошує Ірина Геращенко
Володимир Путін на прес-конференції з Дональдом Трампом фактично признався в організації Москвою псевдореферендуму в Криму, наголошує Ірина Геращенко

Українські дипломати та юристи мають використати заяву президента Росії Володимира Путіна про організацію Москвою псевдореферендуму в Криму під час підготовки позовів до міжнародних судів, написала перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко у Facebook.

«Найважливіше, що прозвучало на прес-конференції (президента Росії Володимира Путіна та президента США Дональда Трампа – ред.): це «явка з повинною» Путіна, який визнав, що це Росія організовувала «референдум» у Криму. Наші юристи і дипломати повинні використати це визнання при підготовці позовів для міжнародних судів», – написала Геращенко.

Також, за її словами, важливе визнання Путіна, що Трамп не визнає анексії Криму.

«Для нас важлива єдність і одностайність Сенату і Конгресу, Держдепартаменту, Пентагону, Білого дому, республіканців і демократів у ключовому: невизнання анексії Криму, окупації Донбасу, порушення кордонів України, відповідальність Росії за це. Важливим є підпис Трампа під заявою саміту НАТО, твердою до Росії. Й зустріч з президентом Порошенком (президентом України Петром Порошенком – ред.), напередодні саміту з Путіним, коли всі інші двосторонки були скасовані», – зазначила перший віце-спікер.

16 липня президент Росії Володимир Путін на прес-конференції в Гельсінкі за підсумками зустрічі з президентом США Дональдом Трампом заявив, що президент США дотримується позиції про незаконність анексії Криму.

«Позиція Трампа щодо Криму відома, і він її дотримується, він говорить про незаконність «приєднання» до Росії. У нас інша позиція. Ми вважаємо, що ми провели референдум згідно з міжнародним правом», – сказав Путін.

Читайте також: Президент США не згадав Україну, і це не випадково – експерти про зустріч Трампа і Путіна

Водночас Трамп не відреагував на питання щодо Криму.

16 березня 2014 року в Криму відбувся невизнаний Україною і світом «референдум», на якому, як стверджувала проросійська кримська влада, майже 97 відсотків його учасників проголосували за входження до складу Росії. За даними кримськотатарських організацій, реальна частка голосів «за Росію» склала трохи більше від третини.

XS
SM
MD
LG