Доступність посилання

ТОП новини

КМДА назвала комерційну компанію, у якої купили газ для ТЕЦ


У Київській міській державній адміністрації заявили, що до вирішення проблеми заборгованості для роботи ТЕЦ закупили газ у комерційного підприємства «УНБ».

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, це дозволило уникнути зупинки ТЕЦ та ризику виникнення надзвичайної ситуації у Києві.

«Укладений договір із компанією «УНБ», ціна газу 10,2 тисячі гривень за тисячу кубометрів. (Ціна «УНБ» нижча у порівнянні з ринковою ціною газу НАК «Нафтогаз», однак вона вища, ніж ціна постачання газу «Нафтогазом» за умовами затверджених Кабміном покладених спеціальних обов’язків (ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу)», – сказав Пантелеєв, якого цитує прес-служба КМДА.

Чиновник наголошує, що це рішення є тимчасовим – протягом місяця представники КМДА, «Нафтогазу», уряду і «Київенерго» мають завершити переговорний процес та вийти на укладання базових угод на постачання газу.

Сьогодні у «Нафтогаз України» заявили, що ситуацію із забезпеченням газом київських ТЕЦ стабілізували. У компанії також додали, що за дорученням президента України на цьому тижні Кабмін розробив та запропонував довгострокове рішення, яке дозволить відновити постачання газу київським ТЕЦ – йдеться про укладення мирової угоди між сторонами в суді.

Читайте також: Столичні ТЕЦ не зупинятимуть, а «Київтеплоенерго» може отримати альтернативний газ

У 2017 році КМДА не продовжила договір з «Київенерго» і розпочала процес передачі майна від приватної компанії до комунального підприємства «Київтеплоенерго». Підприємство перебирає на себе функції із теплозабезпечення Києва після припинення угоди з «Київенерго», компанією мільярдера Ріната Ахметова.

З 1 травня 2018 року теплові мережі та котельні Києва перейшли від компанії «Київенерго» в управління комунального підприємства «Київтеплоенерго».

НАК «Нафтогаз» наполягає, аби «Київтеплоенерго» також перебрало на себе борги попередника, розмір яких становить 5 мільярдів гривень.

19 липня Господарський суд Києва ухвалив рішення не перекладати борги компанії Ріната Ахметова «Київенерго» за спожитий газ перед НАК «Нафтогаз України» на новостворене комунальне підприємство «Київтеплоенерго».

XS
SM
MD
LG